Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Estat cedirà al Consell de Menorca la titularitat del jaciment de Torre d'en Galmés

29407

El Govern espanyol cedirà de manera gratuïta al Consell Insular de Menorca la titularitat del jaciment arqueològic de Torre d'en Galmés, situat en la localitat d'Alaior, tal com han informat aquest dilluns des de la màxima institució insular.

De fet, han explicat que el Consell de Menorca ja havia sol·licitat en diverses ocasions aquest canvi de titularitat, però el Ministeri de Cultura mai l'havia considerat pertinent fins que, el passat 28 de març, el canvi de criteri i la possibilitat d'accedir a aquesta demanda «donat l'interès de recerca i difusió previst pel Consell Insular per aquest jaciment».

Així mateix, s'han comunicat els passos administratius per a fer possible aquest canvi de titularitat, entre ells la redacció d'una memòria que relacions les finalitats previstes i les actuacions necessàries per al seu compliment.

Des del Consell de Menorca han informat que actualment s'està redactant el Pla Director de Torre d'en Galmés, que planificarà i ordenarà les futures actuacions en matèria de recerca, conservació, adequació per a la visita i divulgació del jaciment.

Després de les converses mantengudes amb el Ministeri de Cultura, el Consell de Menorca aprovarà durant el Consell Executiu d'aquest dilluns sol·licitar a la Direcció General de Patrimoni de l'Estat del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública la cessió gratuïta de la titularitat del poblat talaiòtic.

Cal recordar que el jaciment de Torre d'en Galmés va ser adquirit per l'Estat l'any 1977, encara que, sobretot a partir de l'any 2000, ha estat el Consell de Menorca qui s'ha ocupat de la seva conservació, restauració, recerca, valoració i difusió pública. «El Consell de Menorca ha gestionat de facto aquest jaciment des de fa aproximadament 20 anys», han indicat des de l'administració insular.

Així mateix, han subratllat que les Inversions realitzades fins al moment sumen aproximadament 1,5 milions d'euros, mentre que l'última inversió del Govern espanyol va ser el 2008. No obstant això, el fet que el Consell de Menorca no figuri com a titular de Torre d'en Galmés impedeix que l'administració pugui optar «a una de les ajudes de més pes», com és el repartiment de l'1,5 per cent cultural de l'Estat.

També han recalcat que, fins al moment, per a qualsevol intervenció en el jaciment era necessari sol·licitar autorització al Ministeri de Cultura, la qual cosa augmentava la burocràcia i retardava l'execució de projectes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.