Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol: «El nou 'Llibre d’estil' demostra la voluntat d’augmentar la transparència en les relacions de l’Administració amb la societat»

29255

Aquest dimarts, a l’Arxiu del Regne de Mallorca, s’ha presentat la segona edició del Llibre d’estil del Govern de les Illes Balears, promogut per l’Institut d’Estudis Autonòmics. Aquesta publicació és el manual que defineix el model de llengua i d’estil que ha de seguir l’Administració de la Comunitat Autònoma en els seus texts perquè tenguin identitat pròpia, i suposa, així mateix, una actualització i adaptació a les modificacions que s’han produït des de la publicació de la primera edició del Llibre d’estil, l’any 2006.

A més de la presidenta Armengol, en la presentació hi han participat la consellera de Presidència, Pilar Costa, i la directora tècnica de la publicació, Francesca Hernández.

La presidenta Armengol ha volgut remarcar que «aquesta nova edició del Llibre d’estil demostra una vegada més que aquesta legislatura ha estat marcada per les constants del canvi i la millora a les nostres illes en tots els àmbits».

En aquest sentit, la cap de l’executiu de les Illes Balears ha explicat que un bon manual d’estil contribueix a millorar el funcionament i la imatge de l’organització administrativa i a facilitar l’exercici dels drets i el compliment de les obligacions per part de la ciutadania. També ha subratllat que demostra la voluntat d’augmentar la transparència en les relacions de l’Administració amb la societat. Segons Armengol, «amb aquesta nova eina els empleats públics disposaran d’una obra de consulta actualitzada que repercutirà en benefici de la ciutadania, a la qual tots ens devem».

Francesca Hernández, directora tècnica de la publicació, elaborada per un equip de lingüistes i supervisada per tècnics en administració electrònica, juristes i experts d’altres disciplines, ha detallat alguns dels principals canvis respecte de l’anterior. En primer lloc, i pel que fa al model de llengua, cal destacar que s’hi han inclòs les modificacions de la normativa ortogràfica i gramatical introduïdes per l’Institut d’Estudis Catalans. A més, s’ha consensuat el model de llengua de la institució, que és el català de les Illes Balears en el registre formal, amb el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, i s’ha donat rellevància especial al caràcter integrador de l’estàndard, per tal que les illes de Menorca, Eivissa i Formentera s’hi vegin més representades.

En segon lloc, s’ha adequat a la nova normativa de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Per exemple, s’hi han adaptat els models de documents administratius i se n’han creat de nous, sobretot formularis destinats a la ciutadania, com és el cas del model de la declaració responsable.

Una altra de les incorporacions destacables és l’adaptació del Llibre d’estil a l’administració electrònica, ja que és aplicable als texts escrits en qualsevol suport i no tan sols en paper, com passava en la primera edició. Així mateix, aquesta segona edició també s’ha adequat al nou Manual d’identitat corporativa del Govern de les Illes Balears, aprovat l’any 2016 i que implica canvis en els logotips del Govern i en la font tipogràfica institucional o la incorporació de la sigla GOIB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.