Setmanari d'informació local - 138 anys

Melcior Comes, Sebastià Alzamora i Aina Bestard guardonats amb el Serra d'Or 2019

29091

Els escriptors, periodistes i autors Sergi Pàmies, Ingrid Guardiola, Melcior Comes, Sebastià Alzamora i Aina Bestard han estat distingits aquest dimecres amb els Premis Crítica Serra d'Or 2019 en un acte presidit per l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que els guardonats han encomiat el poder de la paraula.

El mallorquí Melcior Comes ha guanyat en la categoria de Novel·la per Sobre la terra impura (Proa), i ha ressaltat com «només la literatura pot comptar tota la realitat» i fins a quin punt l'amistat i les paraules llegides ressonen en les persones. Sobre el pecat, el vici, el dolor, la caiguda, la por, la culpa, però també la redempció, la voluntat i l'esperança versa el poemari La netedat (Proa) de Sebastià Alzamora, que ha defensat parlar d'aquests temes després de rebre el premi de Poesia.

Sergi Pàmies, que ha recollit el premi en la categoria de Narrativa per L'art de portar gavardina (Quaderns Crema), ha recordat que el seu primer vincle amb la capçalera de l'Abadia de Montserrat va ser «psicodèlic», ja que no entenia l'entusiasme de la seva mare (l'escriptora Teresa Pàmies) per rebre una publicació plena de fotos de capellans en una llengua que no entenia en viure des de petit exiliat a França.

Ingrid Guardiola, guanyadora per l'assaig L'ull i la navalla (Arcàdia), ha dedicat el premi a l'editorial per apostar pel pensament radical, per l'assaig en català i establir un model d'eines crítiques. La pensadora ha trencat una llança a favor de l'assaig crític, i sobretot de l'«exercici obert d'aprendre a mirar i analitzar les coses que ens passen amb esperit crític».

El director de la revista Serra d'Or, Josep Massot, que l'any passat va estar absent de l'acte per un infart, ha mostrat la seva preocupació de moment polític: «Amb els seus exiliats i els seus presos polítics, i amb l'espasa de Dàmocles d'una repressió brutal i completament injustificada contra la qual ens hem manifestat públicament de moltes formes». Ha lamentat que la cultura catalana torna a estar «perseguida avui per part d'alguns partits que presumeixen de democràcia i respecte a la Constitució».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.