Setmanari d'informació local - 138 anys

24 incendis forestals fins a l'abril han afectat 11,76 ha de les Balears

29075

Davant la situació meteorològica d’aquest hivern i d’un inici de primavera significativament sec a les Illes Balears, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca manté la previsió que a partir del primer de maig de 2019 comenci l’època de perill d’incendis d’enguany, la qual es perllongarà fins a dia 15 d’octubre, segons s’estableix a l’article 3 del Decret 125/2007, de 5 d’octubre, pel qual es dicten normes sobre l’ús del foc i es regula l’exercici de determinades activitats susceptibles d’incrementar el risc d’incendi forestal.

Existeix una disponibilitat remarcable del combustible forestal a la ignició i, en condicions ambientals i topogràfiques adverses, hi ha una facilitat significativa a propagar-se. Hi ha previst que, si es produeixen episodis meteorològics adversos per fort vent durant el mes d’abril, s’activi el mecanisme automàtic de suspensió de cremes autoritzades en zona forestal, per tal de minimitzar les situacions de risc per l’ús de foc en aquests terrenys.

Aquesta situació se suma al risc d’incendi forestal estructural i propi de la vegetació insular, caracteritzat per la inflamabilitat i continuïtat horitzontal i vertical, especialment en espais orogràficament complexos. Aquest risc s’amplifica significativament en àmbits d’interfase urbana forestal, amb presència d’edificacions o infraestructures en zones interiors o contigües a la massa forestal.

Fins a l'abril de 2019, s’han produït 24 incendis forestals que han afectat un total d’11,76 ha, tots a Mallorca, Eivissa i Formentera. A Menorca no s’ha produït cap foc. Per importància, el sinistre més greu ha estat el de sa Casa d’Amunt (Alaró), del 6 de març, amb 8,97 ha afectades.

El dispositiu d’extinció d’incendis forestals, que funciona durant tot l’any, s’activarà totalment durant la campanya estival d’incendis integrant un total de 350 persones, entre enginyers i enginyers tècnics forestals, agents de medi ambient, capatassos i components de brigada, personal d’autobomba, vigilants, operadors de la Central de Comunicacions d’Incendis Forestals (CCIF) i de les bases, mecànics, auxiliars del Punt de Comandament Avançat (PMA) , tripulacions dels mitjans aeris, etc. Transversalment a aquest desplegament, es compta amb el personal operador i tècnic de la CCIF i amb la resta de les capacitats de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) en cas d’emergència forestal important.

En aquest sentit, es demana a la ciutadania que eviti imprudències i extremi les precaucions per evitar l’inici i propagació d’un incendi forestal en aquesta situació de risc elevat ja durant aquest mes d’abril. S’ha de tenir especialment cura amb totes les possibles negligències derivades de les ignicions produïdes per llosques de cigarrets, l’ús de maquinària, les cremes de restes vegetals i l’ús de material pirotècnic, entre d’altres. La conscienciació i responsabilitat ciutadana és vital, ja que al voltant del 90 % de les causes d’inici dels incendis són antròpiques, ja sigui per negligències o accidents, com també intencionades.

Aquesta cultura del risc ha de servir per sensibilitzar la població en la necessitat de realitzar tasques normativament obligatòries d’autoprotecció i la creació d’àrees amb baixa càrrega de combustible al voltant dels habitatges i urbanitzacions que estiguin en zona forestal, ja que la responsabilitat de garantir la seguretat pròpia és dels propietaris dels habitatges propers als terrenys forestals.

Davant qualsevol dubte, es pot telefonar al Punt d’Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l’agent de medi ambient que correspongui al municipi o al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.