Setmanari d'informació local - 138 anys

La necròpoli islàmica trobada a s'Obac és la més completa excavada fins avui a Mallorca

28977

La necròpoli islàmica trobada a s'Obac (sa Pobla) és la més completa excavada fins avui a Mallorca, segons els primers estudis realitzats des de l'àrea d'arqueologia del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

Segons ha informat el Consell, aquests estudis han permès datar cronològicament aquest lloc i situar-lo entre el segle VIII i inicis del segle XI. La intervenció arqueològica que es va realitzar a principis del 2018 s'ha tancat amb la localització de 63 tombes, però s'estima que la necròpoli hauria acollit fins a una cinquantena més de tombes desaparegudes en l'àrea excavada.

La necròpoli va ser localitzada de manera inesperada el desembre de 2017 durant unes obres en una finca de s'Obac. Per això, es va posar en marxa una intervenció d'urgència des del Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, dirigida per l'arqueòloga Helena Inglada i l'antropòloga Francisca Cardona.

La tipologia de tomba i l'orientació de les restes localitzades varen permetre identificar des d'un primer moment que es tractava d'una necròpoli islàmica i fins avui dia s'han netejat i avaluat una vintena d'individus i s'ha valorat el conjunt.

En aquests moments, les dades obtengudes parlen d'un grup humà amb un 44% d'homes i un 33% de dones. Per edats, un 53% de població adulta i un 47% menors de vint anys.

També s'han localitzat diferents patologies que deixen petjada en les restes òssies analitzades com a deformacions de tipus congènit, patologies vertebrals fruit, possiblement, de treballs repetitius, així com fractures i indicis de malalties com artrosis.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.