Setmanari d'informació local - 138 anys

Presenten el cicle Estius Simfònics 2019

28827

El Govern, mitjançant la Conselleria de Cultura, Participació i Esports organitza un any més el cicle Estius Simfònics que oferirà la Fundació Orquestra Simfònica Illes Balears des de dia 20 de juny fins al dia primer d’agost amb el Festival Bellver, un concert públic i gratuït al passeig del Born de Palma dia 20 de juny i el concert de la Petita Simfònica al Palau de Congressos, dia 25 de juny.


Festival Bellver

El Festival Bellver integra cinc concerts de l’Orquestra Simfònica que se celebraran entre dia 29 de juny i dia 25 de juliol al Castell de Bellver (Palma). Aquests concerts comptaran amb la presència de solistes internacionals com la pianista Khatia Buniatishvili, el violinista Giuliano Carmignola, el clarinetista Joan Enric Lluna, la soprano Maria Mudryak i el baríton Amartuvshin Enkbath.

A més, els abonats de la Fundació Orquestra Simfòica Illes Balears 2018/19 gaudir gratuïtament d’un concert de fidelització que tendrà lloc al Castell de Bellver dia primer d’agost amb el pianista solista Andreu Riera.

El públic podrà gaudir d’un repartiment d’artistes de luxe i una programació variada. Hi haurà una nit de jazz amb el trio Manel Camp i una nit lírica, amb la soprano Mudryak i el baríton Amartuvshin Enkbath, fent un viatge per la ruta de la seda.

L’objectiu principal d'aquesta iniciativa és presentar una programació d’elevada qualitat amb artistes internacionals de prestigi mundial, i d’aquesta manera permetre als ciutadans de les Illes Balears poder gaudir d’aquests esdeveniments. Artistes com: Khatia Buniatishvili, nascuda en 1987 a Geòrgia, va descobrir el piano als 3 anys. Va fer el seu primer concert amb l'Orquestra de Cambra de Tbilissi quan tenia 6 anys i amb 10 anys va fer la seva primera actuació internacional. Buniatishvili estudià a Tbilissi amb Tengiz Amiredjibi i a Viena amb Oleg Maisenberg. A l’any 2008 va fer el seu debut als Estats Units en el Carnegie Hall. Des de llavors, ha actuat a Hollywood Bowl, Festival iTunes, BBC Proms, Festival de Salzburg, Festival de Verbier, Menuhin Festival Gstaad, La Roque d'Anthéron, Klavier-Festival Ruhr, «Progetto Martha Argerich» i en les grans sales: Carnegie Hall de Nova York, Walt Disney Concert Hall de Los Angeles, Royal Festival Hall de Londres, Musikverein i Konzerthaus de Viena, Concertgebouw d'Amsterdam, Filharmònica de Berlín, Filharmònica de París, entre d’altres.

Giuliano Carmignola, nascut a Treviso (Itàlia), estudià primer amb el seu pare, després amb Luigi Ferro, i finalment amb Nathan Milstein i Franco Gulli a l'Acadèmia Chigiana, i amb Henryk Szeryng al Conservatori de Ginebra. Va començar la carrera com a solista, sota la direcció de batutes com la de Claudio Abbado, Eliahu Inbal, Peter Maag i Giuseppe Sinopoli, i amb actuacions a sales de concerts de prestigi. Més endavant, va col·laborar amb Umberto Benedetti Michelangeli, Daniele Gatti, Andrea Marcon, Christopher Hogwood, Trevor Pinnock, Frans Brüggen, Paul McCreesh, Giovanni Antonini i Ottavio Dantone. Cal recordar de forma especial la col·laboració amb el Sonatori della gioiosa Marca, l'Orquestra Barroca de Venècia, l'Orquestra Mozart, l'Orquestra dels Camps Elisis, l'Orquestra de Cambra de Basel, Il Giardino Armonico, l'Orquestra de Cambra de Zuric, l'Academy of Ancient Music i la Concerto Köln.

Joan Enric Lluna compagina la seva labor com clarinetista amb la direcció d'orquestra. En la seva faceta de director i solista-director, Lluna s'ha posat al capdavant d'orquestres com la Luzerne Festival Strings, Manchester Camerata, la OCV del Palau dels Arts, la Covent Garden Chamber Orchestra, la Kensington Chamber Orchestra de Londres, l'Orquestra de València, la Real Filharmona de Galícia o l'O. Filharmònica de Màlaga. Recentment ha dirigit els concerts del 30 aniversari de l'Orquestra de Cadaqués amb un gran èxit de públic i crítica. També ha dirigit els vents de la Scottish Chamber Orchestra, i pròxims compromisos el portaran a dirigir la Berliner Camerata, el OCV del Palau dels Arts i la ADDA Simfònica d'Alacant entre altres orquestres. Com a solista ha actuat en els principals escenaris europeus, sota la direcció de mestres com Zubin Mehta, Gianandrea Noseda, Juanjo Mena i Neville Marriner, i en grups de cambra com els quartets Brodsky, Tòquio i Alexander o solistes com Lluís Claret, Tasmin Little i Josep Colom.

Manel Camp ha estat cap del Departament de Jazz i Música Moderna de l’Escola Superior de Música de Catalunya, (ESMUC) del 2001 al 2014. Convidat pels principals festivals de jazz, ha col·laborat com a compositor, arranjador, director musical i intèrpret amb molts dels grans noms de la música clàssica, la “cançó”, el jazz i el rock, com Lluís Llach, Raimon, Maria del Mar Bonet, Pi de la Serra, Núria Feliu, Marina Rossell, Elèctrica Dharma, Joan Manuel Serrat, Labordeta, Lucrecia, Montserrat Caballé, Joan Pons, Pegasus, entre d'altres, i també amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya OBC, Orquestra del Teatre Lliure, Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma i la Simfònica de Tenerife.

El mestre Pablo Mielgo serà qui dirigirà els concerts de dia 29 de juny, 18 de juliol i 1 d’agost. Mielgo, director d'orquestra de Madrid, amb una missió: fer que la música estigui a l'abast de tothom. A dia d’avui és director de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB) i ha estat contractat per orquestres de tot el món. Estudià al Conservatori Reial de la seva ciutat natal, al Col·legi Reina Sofia i a l'Escola de Música del London Guildhall. A més, creà una xarxa de nombroses amistats musicals entre Berlín i Qatar, Lucerne i Los Angeles, amb músics de renom que ara enriqueixen els programes de concerts de l’OSIB.

Els concerts que es duran a terme al Festival Bellver són els següents:

29 de juny de 2019
Concert núm. 3 Op. 30 de S. Rachmmaninov
Simfonia núm. 7 Op. 70 d’A. Dvorak
Khatia Buniatishvili, piano
Pablo Mielgo, director
Orquestra Simfònica Illes Balears

4 de juliol de 2019
Concert en sol menor RV152 d’A. Vivaldi
Concert en fa major RV138 d’A. Vivaldi
Concert per a violí en re major “Grosso Mogul” RV 208 d’A. Vivaldi
“Cuatro estaciones” d’A Vivaldi
Giulano Cargminola , violí- director
Orquestra Simfònica Illes Balears

11 de juliol de 2019
Simfonia en si b major per vents de R. Strauss
Simfonia per vents versió 1947 de I. Stravinsky
Suite de la “ópera de los 3 peniques” de K. Weill
Joan Enric Lluna, director
Orquestra de vent de l’OSIB

18 de juliol de 2019
“Nonze” de Manel Camp
“Dialog for jazz combo and orchestra” Howard Brubeck
Pelléas et Mélisande, suite de G. Fauré
Pulcinella, suite de I. Stravinsky
Manel Camp Quartet
Pablo Mielgo, director

25 de juliol de 2019
“Ruta de la seda”
Gala Lírica
Maria Mudryak, soprano
Por determinar , mezzo
Amartuvshin Enkbath, baríton

1 d’agost de 2019 (Concert de fidelització)
“Prelude a l’apres midi d’un faune” de C. Debussy
“Noches en los Jardines de España” de M. de Falla
“Cuatro Estaciones” A. Piazzola
“Tres Danzas Españolas” d’E. Granados.
Andreu Riera, piano
Pablo Mielgo, director.


Passeig del Born de Palma

El 20 de juny a les 21h tendrà lloc el concert tradicional de la Simfònica en el Passeig del Born de Palma. Un concert públic i gratuït que l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears interpretarà fragments de musicals de Broadway com a punt de partida del cicle “Estius Simfònics”. Un lloc emblemàtic per a la simfònica que marcaren un abans i un després en la seva història. D'aquesta forma, l’Orquestra s'apropa a la societat a la qual representa i a tots els àmbits socials, conscients que la música és una eina fonamental en la transformació d'un territori. Una forma d'unió entre l’OSIB i la societat.

Petita Simfònica

Per últim, destacar el concert de la Petita Simfònica el 25 de juny a les 21h. Enguany, la jove clarinetista Julia Valera interpretarà el Concert de clarinet en la major de W.A.Mozart. Un programa que es completarà amb les obres de Peer Gynt (Selecció) de A. Dvorak i el Bolero de M. Ravel.

Els objectius del projecte “Petita Simfònica” se centren a crear un espai per a fomentar les orquestres entre els joves estudiants de música de les Illes Balears; aprofundir en els coneixements musicals a partir de l’experiència de viure en primera persona què és una orquestra; fomentar la música simfònica i acostar-la al món infantil, escurçant distàncies entre uns i altres. També es vol acostar una orquestra professional als joves que ja s'estan formant en l’àmbit musical; generar sinergies amb la societat creant un marc de convivència, un punt de trobada, entre els petits de diferents escoles musicals de les Illes, sota el paraigües de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

Per finalitzar, l’Orquestra Simfònica Illes Balears també participarà en el Festival de Pollença el 7 d’agost de 2019.
Aquestes iniciatives responen al Pla de Cultura de les Illes Balears que integra entre els seus objectius prioritaris l’accessibilitat, participació i inclusió social de persones i col·lectius en la cultura, a través de mesures desplegades al Pla de públics i inclusió social, que proposa situar les persones i comunitats al centre dels projectes culturals i crear estratègies per promoure l’accés i la participació, cercant noves formes d’apropament.

1. Accés a la Simfònica per tot tipus de col·lectius com el pròxim concert al passeig del Born de Palma el 20 de juny de 2019, a les 21h, que serà públic i gratuït. A més, és una forma de promoure el mestissatge entre món simfònic i altres àmbits musicals i que incentivi la participació de nous públics. (Mesura 25 del Pla de Públics i inclusió social que preveu intensificar el treball des de la Fundació OSIB per apropar la música a col·lectius plurars)

2. Programacions adaptades als diferents sectors de públic com per exemple el concert al Born de Palma amb fragments de musicals; concert amb la Petita Simfònica el 25 de juny; el quart concert del Festival Bellver, amb una nit de jazz amb un grup de primer nivell com es Manel Camp Quartet i el 25 de juliol amb una Gala Lírica amb cantants de primer nivell com la soprano Maria Mudryak i el baríton Amartuvshin Enkbath. (Objectiu 1 del Pla de públics i inclusió social)

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.