Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament aprova l'estructura de l'Oficina Anticorrupció i el seu codi deontològic

28709

La Comissió d'Afers Institucionals i Generals del Parlament ha aprovat aquest dimecres la relació de llocs de treball (RLT) de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra Corrupció de les Balears, així com el seu codi deontològic.

La relació de llocs de treball s'ha aprovat amb el suport dels partits del Pacte i l'oposició del PP, El Pi i Ciudadanos, pel que ha sortit endavant amb un vot de diferència. En canvi, el codi deontològic s'ha aprovat per unanimitat.

La RLT crea 24 llocs a l'Oficina Anticorrupció, tots ells de personal funcionari, si bé en els Pressupostos autonòmics de 2019 hi ha dotats la meitat.

S'inclou un director adjunt; un cap d'àrea d'ètica pública, prevenció i integritat; cap d'àrea d'investigació i inspecció; cap d'àrea d'assumptes generals, recursos humans i administració econòmica; cap d'àrea d'assessorament, representació i defensa jurídica; diversos inspectors caps d'equip; caps d'unitat i adjunts a aquests; ajudants, ajudants base i secretaris personals.

Els diputats del PP, Ciudadanos i El Pi han explicat el seu vot en contra perquè qüestionen la quantitat de llocs directius de lliure designació, en concret el director adjunt, els caps d'àrea, les secretaries personals i els caps d'equip. «Entenem que l'ideal seria invertir la piràmide, que siguin més de concurs específic i menys de lliure designació», ha indicat el diputat del PP Juan Manuel Lafuente, que ha ressaltat també «el grau enorme en les gratificacions extraordinàries» per al director.

La diputada de Ciudadanos, Olga Ballester, ha apel·lat a la «independència dels organismes de control del poder polític». «Una Oficina Anticorrupció on tots els càrrecs directius són de lliure designació i únicament els ajudants són personal tècnic, ens sembla que realment no és una oficina de control"», ha declarat. Des d'El Pi, Maria Antònia Sureda també ha criticat que no s'exigeixi el requisit de català des de l'inici.

Pel que fa al codi deontològic, el debat ha estat molt més breu. El PP ha explicat que votaria a favor perquè, tot i que creuen que el codi «no estableix cap gran novetat, el titular tampoc costa doblers als contribuents». Per la seva banda, Podem ha recalcat que «el comportament és essencial per a prevenir la corrupció» i que el codi ètic és «una declaració d'intencions dels funcionaris, el que ha d'estar en consonància amb el treball conjunt d'una societat que aspira a ser protegida».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.