Setmanari d'informació local - 138 anys

Centenars de joves organitzen concentracions per fer vaga contra el canvi climàtic

28573

Desenes de col·lectius de joves agrupats sota el nom de 'Joventut pel clima' han convocat 51 concentracions i manifestacions en 48 ciutats d'arreu de l'Estat espanyol, com Palma, per a sumar-se al moviment 'Fridays for future', que aquest divendres 15 de març ha fet una crida a estudiants de tot el món per a secundar una vaga internacional contra el canvi climàtic.

La vaga estudiantil se secundarà en més de 1.600 ciutats de 105 països de tot el món inspirant-se en l'activista juvenil sueca Greta Thunberg, que va començar a protestar enfront del parlament de Suècia el passat estiu per a reclamar mesures polítiques urgents contra l'escalfament global.

A l'Estat espanyol, el moviment estudiantil pel clima s'ha propagat en les últimes setmanes per diverses ciutats i universitats, organitzant assegudes enfront de seus parlamentàries o governamentals. Aquest divendres ja són 45 les convocatòries de concentracions o manifestacions en ciutats com Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Bilbao, Màlaga, Saragossa, Palma, la Corunya, Valladolid, Albacete, Santa Cruz de Tenerife, Granada o Badajoz.

En menys de dos mesos, Lucas Barrero, andalús de 22 anys i estudiant de Biologia i Ciències Ambientals a la Universitat de Girona, ha passat de protestar acompanyat per tot just quatre amics enfront de la seu de la Generalitat a ser el representant aquesta setmana en el Parlament d'Estrasburg en la trobada de 60 joves europeus de 'Fridays for future' per a coordinar les accions de la vaga del divendres.

«Vèiem que a Europa s'estava movent la cosa, va arribar a haver-hi manifestacions amb 70.000 persones a Bèlgica i aquí faltava aquest petit impuls», explica Barrero, sorprès per la ràpida expansió del moviment. «Cada territori funciona de forma independent però estem coordinats entre tots. És una cosa que no m'esperava, és increïble el potencial que tenen les xarxes socials i els mitjans de comunicació actuals», assegura.

Apartidistes i sense vincle amb organitzacions

Aquest jove remarca que 'Fridays for future' és un moviment «apartidista» que no està vinculat a cap organització. «Això volem que ho tenguin en compte els partits perquè no ens utilitzin com a arma electoral», apunta Barrero, encara que apel·la directament als dirigents polítics per a aplicar mesures contra l'escalfament global.

«Ens han convocat diversos partits, però pensam que ara és moment de continuar creixent, almenys fins al dia 15. A partir de llavors estem oberts a reunir-nos amb qualsevol partit que vulgui reunir-se amb nosaltres», explica l'activista.

Les reivindicacions d'aquests joves no admeten més espera. «Reclamam que es prenguin mesures urgents, efectives i justes per a la societat contra el canvi climàtic. Sortim al carrer per a reivindicar el nostre futur. La majoria dels polítics actuals no estaran vius dins de 50 anys, però nosaltres sí, i no podem dependre dels seus interessos i compromisos», proclama Lucas Barrero.

Universitats i instituts

Cada assemblea de 'Fridays for future' està movent la convocatòria en el seu entorn, sol·licitant vaga a través dels Consells Socials de les universitats i organitzant manifestacions al migdia en les principals ciutats.

«El capitalisme mata el planeta, vivim una situació d'emergència climàtica. Hi ha un sistema al qual no li importa destruir el planteja mentre continuï traient suculents beneficis», exposa la representant d'aquest col·lectiu estudiantil, encara que admet que és difícil superar amb aquesta convocatòria el seguiment massiu de la vaga feminista del 8 de març en els centres educatius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.