Setmanari d'informació local - 138 anys

Cort limita la construcció o ampliació de nous hotels i albergs en el centre

28501

L'Ajuntament de Palma ha aprovat la modificació del Pla General per a regular els establiments turístics i albergs juvenils a la ciutat que limita la construcció o ampliació de nous hotels en el centre de Palma.

Així ha informat Cort aquest dilluns en el qual han detallat que sí que podrà haver-hi nous establiments turístics o albergs que se situïn en edificis amb qualsevol tipus de catalogació que no superin els tres habitatges i tenguin més de 300 metres quadrats.

Aquests edificis podran reconvertir-se en hotels de cinc estrelles i tenir, com a màxim, 20 habitacions. Des de la Gerència d'Urbanisme han destacat que la limitació s'aplica també a les ampliacions d'establiments turístics i albergs, que no seran acumulables.

Modificació PGOU
En aquest sentit, l'Ajuntament ha subratllat que, després de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) «no es permetrà que l'ús turístic substitueixi els habitatges existents» a més d'apuntar que s'Arenal queda al marge de la nova regulació en regir-se pel Pla de Reforma Integral (PRO).

Així, en la zona de Nou Llevant es disminueix el sòl destinat a establiments turístics limitant-lo al 30 per cent de les illes que tenguin ús de serveis, davant la situació prèvia a la modificació que permetia destinar el 100 per cent del sòl a ús turístic. A més, a Nou Llevant no es podrà perdre «ni un» dels habitatges previstos, per la qual cosa s'hauran de mantenir les 2.550 habitatges que permet el plantejament.

Respecte a la resta de la ciutat, la modificació del PGOU estableix que es podran situar nous establiments turístics i albergs en espais públics de més de 20 metres i no només en carrers, ja que també s'inclouen parcs i zones verdes en la definició «d'espai lliure públic».

A més, s'haurà de mantenir el sostre d'habitatges existents i «no es podrà perdre cap» i, respecte al transvasament d'ús residencial, la modificació del PGOU implica que s'haurà de produir en la mateixa parcel·la (no es podrà traslladar a un altre barri), així com limitar l'ús «exclusivament turístic» d'establiments hotelers i albergs juvenils.

Més de 100 llicències per a hotels previstes en el centre de Palma
D'altra banda, Cort ha explicat que les últimes xifres relatives al nombre d'establiments hotelers apunten al fet que al desembre de 2017 -últim mes amb dades actualitzades- hi havia 83 hotels en el centre de Palma dels 101 previstos, segons la conselleria de Turisme.

Així, les 101 llicències per a establiments hotelers es tradueixen en un total de 4.342 places hoteleres, una xifra que duplica el nombre de places en el centre de Palma respecte a juliol de 2017, quan els 38 establiments existents suposaven un total de 2.149 places.

Respecte a les xifres relatives a tota la ciutat, Cort ha assenyalat que hi ha unes 47.900 places hoteleres de les quals el 73 per cent es troben a s'Arenal (concretament, 35.000 que no s'engloben en la modificació del PGOU). Així, en la resta de la ciutat existeixen 9.500 places i en el centre, 3.400 places que representen el 7 per cent del total, segons el Consistori.

Repensar el model turístic
Per part seva, el regidor de Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma, José Hila, ha remarcat que la modificació del PGOU cerca «equilibrar l'oferta turística davant l'increment de peticions de nous hotels» i ha assegurat que Cort «ja no aposta per l'increment del nombre de turistes sinó per la qualitat» i ha subratllat que la mesura «compta amb el suport del sector hoteler i la Federació de Veïnats».

A més, Hila ha sostengut que els eixos d'acció han estat «la sostenibilitat de l'activitat turística i la protecció de l'accés a l'habitatge». «Hem estat pioners i hem treballat per a posar limitis», ha manifestat.

Suspensió de llicències urbanístiques per a ús turístic
D'altra banda, Cort ha recordat que des de juliol de 2017 està en vigor una suspensió en la tramitació i aprovació de llicències urbanístiques per a ús turístic en les zones amb més pressió de Palma l'objectiu de la qual era «alleugerir» la pressió turística per a garantir l'accés a l'habitatge i cercar l'equilibri urbà i la diversificació.

Concretament, la mesura afecta el centre històric, la zona de Santa Catalina, Nou Llevant i la primera corona de l'Eixample de Palma (barris de Foners, Pere Garau, Marquès de la Fontsanta, Arxiduc, Bons Aires, es Fortí i Camp d'en Serralta).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.