Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Balears registren al febrer un màxim històric de 433.776 afiliacions a la Seguretat Social

28307

Les Balears han registrat 433.776 afiliacions a la Seguretat Social al febrer, dada que mostra un nou màxim històric d’afiliació en aquest mes i situa el territori en nivells anteriors a la crisi econòmica. D’aquesta manera les Illes acumulen 13 mesos consecutius de màxims interanuals. Respecte a fa un any l’afiliació ha crescut un 2,44 %, mentre que, respecte al mes anterior l’augment ha estat del 2,93 %, dada que es tradueix en 12.351 llocs de treball més respecte al gener i suposa que un de cada sis llocs de treball creats a l'Estat es va situar a les Balears.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, qui ha explicat les dades d’afiliació i atur en roda de premsa amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha destacat la major crida de fixos discontinus el que va de any respecte a 2018, tot i que la Setmana Santa, una data clau en l’activitat econòmica, cau en 2019 molt més tard que l’any passat. Negueruela ha precisat que, «tot i la Setmana Santa tardana, en aquest mes de febrer s’han produït més crides a fixos discontinus que en 2018, en concret 14.205 crides, un 1,5 % més que el 2018 i un 39 % més que el 2015. Per tant, la incorporació dels fixos discontinus ha començat d’una manera intensa. D’aquesta manera, valorem positivament que en els mesos d’hivern se segueixi creant ocupació a un ritme alt, marcant màxims històrics d’afiliació».

Les dades d’increment de l’ocupació es reflecteixen en tots els sectors econòmics. Així, el conseller ha destacat que al febrer la generació neta d’ocupació en l’hostaleria ha estat del 0,5 % interanual, en el comerç minorista un 1,2 % i a la resta de serveis 3,1 %.

Qualitat de l’ocupació

Al febrer, i per desè mes consecutiu, tota la creació d'ocupació és indefinida i a temps complet. Com a conseqüència, Negueruela ha explicat que les Balears continuen registrant destrucció d’ocupació temporal i a temps parcial.

Pel que fa als contractes indefinits, al gener es varen registrar 11.061 i es varen destruir 3.096 llocs de treball temporals. En aquest sentit el conseller ha explicat que la taxa de temporalitat acumula ja dos punts de reducció, en passar del 34,2 % al 32,2 % al gener de 2019 (darrera dada disponible)

El responsable de Treball ha ressaltat que les dades de qualitat de l’ocupació han millorat de forma notable en aquesta legislatura: «el gener de 2019 es varen registrar gairebé 40.000 llocs de treball indefinits, fet que suposa un 24,6 % més que el 2015, un fet insòlit si ens comparem amb la mitjana espanyola, ja que una economia de serveis com la nostra està demostrant que pot crear de mitjana més ocupació indefinida que la mitjana nacional».

Atur

L’atur registrat al febrer ha estat de 58.125 persones i se situa per sota dels nivells d’atur existents el 2009, en valors absoluts. En termes interanuals el descens de l’atur ha estat de 1.256 persones menys que fa un any, un descens de 2,12 %. Des d’una perspectiva intermensual la desocupació baixa respecte al gener en 2.091 persones, un -3,5 %.

Finalment Negueruela ha posat en valor el ritme de descens de l’atur de llarga durada (9.1 % interanual) i ha reiterat que encara hi ha 27.348 persones aturades sense cap tipus de prestació (47 %). Sobre aquesta darrera xifra el conseller ha indicat que es tracta d’una dada important i que espera que el Ministeri adopti de forma urgent una reforma del sistema de protecció econòmica que introdueixi una millora de la protecció econòmica del sistema de prestacions i subsidis d’atur.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.