Setmanari d'informació local - 138 anys

El jutge arxiva el cas Contractes de MÉS perquè no existeix prevaricació

28287

El titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma ha dictat aquest dilluns l'arxivament de la causa que investigava presumptes irregularitats en contractes públics adjudicats a empreses de l'excap de campanya de MÉS per Mallorca en les eleccions de 2015, Jaume Garau.

El jutge considera que les proves practicades no permeten «descobrir fora de conjectures i amb sospites fundades, raonables i lògiques» la possible responsabilitat dels investigats. En la seva argumentació jurídica, l'instructor recorda que «quan es parla d'actuacions administratives, no és suficient la mera il·legalitat» perquè existeixi una infracció penal, sinó que el dret penal només s'ocupa «de la sanció als atacs més greus a la il·legalitat».

Així, Morell conclou que en aquest cas «no pot identificar-se» prevaricació perquè això exigiria una il·legalitat «evident, palesa, flagrant i clamorosa», segons jurisprudència del Tribunal Suprem, i no basta «una mera irregularitat administrativa».

Els investigats s'han explicant «de manera coherent»

A més, el jutge argumenta que els investigats (entre altres persones, l'exconsellera de Cultura, Ruth Mateu, que va dimitir arran de la polèmica) han explicat «de forma coherent l'objecte dels diversos contractes i la raó per la qual consideraven que no constituïen una unitat indivisible», negant el fraccionament irregular que els atribuïa la Fiscalia.

Els investigats varen afirmar de forma unànime que d'una banda es realitzaven les enquestes i per un altre els estudis que havien d'analitzar-les, però que es fan de manera separada perquè a vegades poden utilitzar-se les mateixes enquestes de base per a diferents estudis, més enllà de dels quals s'havien previst (que versaven sobre hàbits de consum cultural i satisfacció dels turistes).

El jutge entén que els imputats varen justificar les seves actuacions «amb criteris defensables i raonables». Així, Morell descarta que les seves decisions com a administradors públics «puguin considerar-se arbitràries i indefensables i adoptades sabent la seva injustícia».

A més, l'instructor creu que no pot concloure's que Regioplus (empresa vinculada a Garau) i una multinacional que optava a un mateix contracte tenguessin un acord per a repartir-s'ho. Les dues empreses es varen presentar a un contracte que consistia a fer 1.600 enquestes i que va ser adjudicat a la multinacional. Per conveniència comercial, aquesta va subcontractar a Regioplus perquè realitzés 300 enquestes presencials, mitjançant una factura de 5.000 euros sense IVA.

En descartar-se l'acreditació del delicte de prevaricació, el jutge rebutja també el de tràfic d'influències.

Querella de la Fiscalia

Les diligències es varen obrir arran d'una querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció l'octubre de 2017, per presumptes delictes de prevaricació i tràfic d'influències. La querella es dirigia contra l'excoordinador de la campanya electoral de MÉS, Jaume Garau; l'exconsellera de Cultura, Transparència i Esports, Ruth Mateu; l'exdirector general de Cultura, Jaume Gomila; l'exdirector de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), José Ramón Cerdà; i l'exdirector de l'Agència de Turisme de les Balears (ATB), Pere Muñoz.

La Fiscalia els acusava d'afavorir arbitràriament a l'excap de campanya de MÉS des de les Conselleries ocupades per càrrecs vinculats al partit, mitjançant l'adjudicació directa de dos contractes menors i una despesa menor des de Cultura i un negociat sense publicitat i un altre contracte menor des de Turisme. El fiscal considerava que s'havia fraccionat indegudament un contracte amb l'objectiu d'eludir la legalitat administrativa.

Així, la investigació s'ha centrat, entre altres aspectes, a dilucidar si els contractes tenien per objecte una mateixa prestació de serveis i constituïen una unitat operativa i funcional, i, per tant, havien d'haver estat objecte d'un sol contracte.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.