Setmanari d'informació local - 138 anys

Neix COMFEM, la primera xarxa de comunicació feminista de les Balears

28281

La xarxa COMFEM neix com un col·lectiu de dones del món de la comunicació de les Balears que tenen com a objectiu principal introduir la perspectiva feminista dins el sector, així com frenar les discriminacions i comportaments masclistes que pateixen les dones d’aquesta professió. La xarxa neix al caliu del moviment de 'Las Periodistas Paramos', que va sorgir l’any passat arreu de l’Estat espanyol i va culminar en la primera vaga del sector de la història de l’Estat.

COMFEM està constituïda com una xarxa informal de la qual hi pot formar qualsevol dona que estigui o hagi estat al món de la comunicació a les Balears i vulgui participar aportant l’òptica feminista a la professió. Com a dones i periodistes, les fundadores de la xarxa tenen clara la «funció social dels mitjans de comunicació, que sovint invisibilitzen les dones i contribueixen a reproduir estereotips sexistes».

La xarxa parteix de dos grans eixos de feina. Per una banda, aconseguir una professió sense discriminacions de cap tipus envers les dones i per l’altra, narrar i combatre les injustícies del masclisme a la nostra societat i aplicar la perspectiva de gènere a la realitat que s’explica des dels mitjans de comunicació.

Per assolir aquests objectius generals, COMFEM vol constituir-se com a òrgan assessor, observatori de mitjans i vincle entre els mitjans/gabinets de comunicació i entitats feministes. A més, vol oferir un directori d’expertes a professionals de la comunicació, una feina que ja està en marxa i que pretén que les dones deixin d’ocupar els mitjans com a testimonis i passin a ser veus expertes i que aportin coneixement.

COMFEM té clar, com s’apuntava al manifest conjunt de les periodistes del passat 8 de març, que el feminisme també és necessari per millorar el periodisme, entès no només des de les persones que redacten la informació, sinó també des d’aquelles que la graven, fotografien, corregeixen o comparteixen informació des de gabinets o institucions.

«Per a continuar teixint i ampliant la xarxa, és imprescindible que tota aquesta gent pugui formar-hi part. COMFEM treballa de manera horitzonal i col·lectiva, sense jerarquies: cada una de les seves membres n’és portaveu a l’hora d’exposar públicament els posicionaments, sempre i quan estiguin relacionats amb la tasca que es desenvolupa des de la xarxa. COMFEM forma part, a més, de la Red Estatal de Comunicadoras Feministas», han explicat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.