Setmanari d'informació local - 138 anys

El REB centra la celebració oficial del 'Dia de les Balears'

28243

El president del Parlament, Baltasar Picornell, ha considerat aquest divendres durant el seu discurs en l'acte institucional del Dia de Balears que l'aprovació del Règim Especial per a Balears (REB) «reconeix la insularitat» tot i que «encara no és suficient per a revertir els seus efectes» i, així mateix, ha elogiat l'«esforç coral» entre els diputats que, al seu parer, ha suposat.

Durant el seu discurs, Picornell, en l'acte que celebra el 36 aniversari de l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de Balears, també ha fet un balanç de l'activitat parlamentària durant aquesta legislatura i ha assegurat que «marcarà un abans i un després» per a les Illes, ja que s'han aprovat «nombroses lleis» que garanteixen «els drets i llibertats dels ciutadans», i també ha dedicat una part de les seves declaracions a agrair a «la societat solidària» que va fer «un front comú» per a ajudar durant les inundacions del passat octubre al Llevant de Mallorca.

Relacionada amb l'activitat parlamentària, Picornell també s'ha mostrat satisfet que «moltes de les normes han estat aprovades» han estat fruit «d'un gran consens», i ha apuntat que aquest fet «quedarà com a tret distintiu d'aquests quatre anys», caracteritzats «pel bon enteniment».

Així mateix, ha afegit altres aspectes com que, per exemple, «s'han fet passos per a recuperar la Memòria Democràtica de les Illes» que, al seu judici, han permès «fer més justícia i reconciliar famílies», ja que «han pogut recuperar els cossos d'aquells que varen donar la vida per la democràcia». «Tanquem ferides i recuperem la nostra dignitat com a societat», ha explicat.

D'altra banda, Picornell ha fet referència a Balears, com a «terra d'acolliment», ja que, al seu judici, està caracteritzada per ser «una societat oberta i cosmopolita» i que, segons ha recordat, va respondre a la crisi dels refugiats amb el 'Volem acollir'.

No obstant això, ha reconegut que «desgraciadament» les institucions «no varen ser capaces de respondre com feia falta per a fer-ho efectiu», i ha declarat que cal continuar oferint ajuda perquè «no es pot donar l'esquena i condemnar a una mort segura en la mar».

36 anys d'Estatut
L'1 de març se celebra l'aniversari de l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia, aprovat al febrer de 1983, en desenvolupament de la Constitució espanyola de 1978. Es tracta de la norma institucional bàsica de la Comunitat Autònoma.

La redacció de l'avantprojecte va començar al juny de 1980 i va culminar al desembre de 1981, però les Corts no el van aprovar fins a 1983. A més, l'1 de març de 2007, va entrar en vigor l'última reforma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.