Setmanari d'informació local - 138 anys

Jaume Reus Morro serà el gerent de l'Institut d'Indústries Culturals

28071

L'historiador de l'art i gestor cultural Jaume Reus Morro serà el gerent del nou Institut d'Indústries Culturals de les Balears, que recentment ha creat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, després que hagi estat seleccionat mitjançant una convocatòria pública per part d'una comissió de selecció formada per cinc vocals.

Segons ha informat la Conselleria, aquests vocals representen a la Direcció General de Cultura, la Direcció General de Política Industrial de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, la Direcció General de Funció Pública de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques, l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Balears i les associacions empresarials del sector cultural balear.

El càrrec de director/gerent requereix titulació universitària i un perfil professional adequat a les funcions a desenvolupar. En concret, Reus Morro és doctor cum laude en Història de l'Art per la Universitat de les Illes Balears (UIB), va ser director d'Arts Santa Mònica del 2015 al 2017 i va reforçar el centre expositiu com a plataforma i altaveu del talent creatiu dels artistes i de reflexió i debat sobre la creació artística contemporània.

A més, ha estat responsable de la gestió cultural de l'Espai Mallorca de Barcelona del 2013 al 2014 i comissari d'exposicions programades en diversos centres culturals. Del 2004 al 2012 va dirigir el Departament d'Educació, Acció i Difusió Cultural de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca i va ser el seu responsable de comunicació, com també va ser coordinador de comunicació d'Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, en 2005.

En el camp de la docència universitària, Jaume Reus ha exercit com a professor universitari en el terreny de les arts plàstiques i visuals a les Balears i a Llatinoamèrica, on ha exercit de professor convidat en universitats de l'Equador, Quito i Ciutat de Mèxic.

A més, entre els anys 1996 i 2003, va impartir docència en la UIB com a professor de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, i ha format part de diferents equips de recerca.

Nova entitat pública
D'altra banda, aquesta nova entitat pública empresarial està adscrita a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports i va ser creada mitjançant l'article 39 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Balears per a l'any 2018.

L'Institut d'Indústries Culturals de Balears (ICIB) té com a finalitats generals el desenvolupament de les indústries i empreses culturals i creatives en el marc de la regió, d'acord amb els seus Estatuts. Els àmbits inicials d'actuació de l'ens són l'audiovisual i la cultura digital, les arts escèniques, les arts visuals, el món editorial i la música, sense perjudici que en un futur es puguin incorporar altres sectors com el patrimoni, l'artesania, el disseny i la publicitat o altres camps de la cultura.

Amb la seva creació, el Govern vol dur a terme, a partir de la participació d'agents i sectors culturals, polítiques de suport i acompanyament a les empreses o agents que desenvolupen activitats productives en l'àmbit de la cultura.

D'aquesta manera, es pretén reforçar no només l'economia sinó també el valor que té la cultura en la cohesió i transformació socials, la participació activa en la cultura i, en definitiva, el teixit cultural, industrial i empresarial de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

L'ICIB disposa d'1,5 milions d'euros, 500.000 d'euros provenen de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i 1.000.000 d'euros de la mateixa Conselleria de Cultura per part de la Direcció General de Cultura.

El director/gerent de l'ICIB presidirà el Consell Rector, que és l'òrgan general de participació i assessorament de l'ens, amb plena autonomia funcional, que depèn orgànicament de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.

Les funcions del Consell Rector són promoure i canalitzar una reflexió conjunta entre els diferents agents culturals vinculats a les indústries culturals i creatives de les Balears; conèixer, debatre i opinar sobre les diferents accions a desenvolupar a través de l'ICIB per a garantir una millora efectiva de les polítiques culturals de la regió; a més d'impulsar, coordinar i mantenir els acords en el desenvolupament econòmic de la creació cultural de la comunitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.