Setmanari d'informació local - 138 anys

Molts de joves no reconeixen les violències masclistes, com la cessió de contrasenyes

27951

Un estudi pilot encarregat per l'Institut Balear de la Dona (IBDona) determina que molts de joves «no saben reconèixer violències masclistes», com poden ser el control del telèfon mòbil o la cessió de contrasenyes encara que sí que les «comencen a qüestionar».

La impulsora de l'estudi, Catalina Gayà, ha explicat que si contra 'l'assetjament escolar' ja es dóna una «resposta grupal i es reacciona com a grup», això no passa encara «contra les violències masclistes», que es continuen abordant «com una qüestió individual».

Tal com ha explicat, l'estudi destaca, a més, que encara que el terme «igualtat» es coneix a «nivell teòric», en molts casos no s'aplica en la pràctica com passa, per exemple, amb la cessió de la contrasenya del mòbil.

Pel seu costat, la directora de l'IBDona, Rosa Cursach ha explicat que aquest estudi neix del Pacte social contra les violències masclistes i que s'ha realitzat entre l'alumnat de 14 i 18 anys de nou centres de les Balears.

Cursach ha destacat que encara que la mostra «no és representativa» és una primera recerca per a saber «on s'ha d'incidir».

«Xoc de models»
Segons ha detallat Gayà, aquest estudi qualitatiu reflecteix que hi ha un «xoc de models» entre el de la família i Primària, que els diu a les joves que «han de ser autònomes», i el que els diu que han de ser «populars», acumular relacions, tenir un físic normatiu, etcètera, però que, no obstant això, «les tracta de putes».

Sobre l'ús de les xarxes socials, l'estudi indica que ho «magnifiquen tot», entre altres coses, perquè «s'elimina la presència de l'adult».«No cal eliminar el mòbil, cal aprendre a utilitzar-lo», ha explicat Gayà.

L'estudi, titulat 'La percepció de la igualtat i les violències masclistes entre l'alumnat de 14 i 18 anys a les Balears', reflecteix així mateix reflecteix que l'únic relat que fan de l'amor és el que «implica control i privilegis en una relació en la qual una figura masculina et dirà que ets la millor».

També s'indica en l'estudi que el model majoritari per a acostar-se a la sexualitat és la pornografia però Gayà ha matisat que el problema no és el seu consum sinó que sigui «l'únic model».

Gayà ha manifestat que una altra de les conclusions és que les joves es «senten soles» en tractar temes d'igualtat. Sobre això ha dit que el 8 de març, Dia internacional de la dona, és «importantíssim com a element d'empoderament».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.