Setmanari d'informació local - 138 anys

Les mesures impulsades a la Reserva Marina de Llevant dupliquen la població de peixos vulnerables

27887

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el director general de Pesca i Medi marí, Joan Mercant, han anunciat aquest dijous els resultats de l'estudi de seguiment de les poblacions de peixos vulnerables de substrat rocós en la Reserva Marina de Llevant entre 2008 i 2018 i han assenyalat que les mesures impulsades aquesta legislatura dupliquen la població de peixos vulnerables.

Segons ha informat la Conselleria, la Reserva Marina de Llevant, creada en el 2007, disposa d'una àrea de reserva integral, una reserva parcial en aigües interiors, controlada pel Govern, i una reserva parcial en aigües exteriors, controlada per l'Executiu espanyol.

El desembre de 2016, un decret va introduir, a proposta dels pescadors professionals, una sèrie de canvis en aquesta Reserva Marina encaminats, sobretot, a reduir l'esforç en la zona de reserva parcial autonòmica i que unificava criteris i normatives amb la reserva parcial estatal.

Els resultats del recompte, els primers des del Decret, constaten «l'encert d'haver endurit les condicions per a la pesca en la reserva parcial autonòmica», ja que en dos anys, gairebé s'ha duplicat la població d'espècies vulnerables en aquesta àrea.

Respecte a la reserva integral i la reserva parcial estatal, els resultats són similars als de 2016, encara que es varen observar diferències entre llocs dins de cada nivell de protecció.

La comunitat de peixos
Durant la recerca, s'han observat canvis incipients en la composició de la comunitat de peixos, amb un increment moderat en la contribució d'espècies sedentàries i bones indicadores de l'efecte de la protecció, com són l'Anfós (Epinephelus marginatus) i el Corball (Sciaena umbra), espècies molt vulnerables a la pesca submarina.

Els espàrids, majoritàriament representats per la variada 'Diplodus vulgaris' i el sard (Diplodus sargus), continuen suposant la major part de la biomassa als tres nivells de protecció considerats dins de la Reserva de Llevant.

L'estudi destaca, a més, l'efecte de l'increment en l'esforç de vigilància sobre la recuperació de les poblacions de peixos, ja que entre 2011 i 2016 no va haver-hi personal fix dependent del Govern destinat a la vigilància de la Reserva Marina de Llevant.

El Faralló de Cala Gat és el punt amb major diversitat, densitat i biomassa en tota la Reserva Marina de Llevant. A més, representa la zona amb el valor més alt de biomassa de totes les reserves marines balears, amb la limitació que aquesta gran concentració de peixos es produeix a una àrea molt petita.

El cas del Faralló d'Albarca «resulta interessant» per al Govern, atès que la biomassa observada en el 2018 és una de les més altes de les reserves estudiades a les Balears, fins i tot supera un bon nombre de zones de reserva integral.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.