Setmanari d'informació local - 138 anys

Sis municipis de Mallorca celebraran una consulta ciutadana per a triar monarquia o república

27865

Aquest dimarts, els col·lectius socials de sis municipis de Mallorca han fet públic un comunicat en què anuncien que tenen la intenció de «realitzar una consulta ciutadana sobre monarquia o república a les nostres localitats i explicam les raons que ens han dut a impulsar aquesta iniciativa».

Les consultes ciutadanes es faran en dos caps de setmana consecutius, el 30-31 de març a Valldemossa i el 6-7 d’abril a Artà, Esporles, Pollença, Porreres i Santa Margalida. Hi podran votar tots els residents majors de 16 anys.

«El nostre comunicat és també una crida a les organitzacions locals de tots els municipis de Mallorca perquè se sumin a aquesta iniciativa democràtica i organitzin consultes ciutadanes similars en una de les dues dates proposades», han explicat.

Els col·lectius signants del comunicat són Alternativa per Artà, Assemblea Popular de Porreres, Ateneu Popular d’Esporles, L’Ateneu de Pollença, La Valldemossa que Volem, S’Ateneu de Santa Margalida i Unió d’Independents d’Artà.

Comunicat

La Constitució espanyola de 1978 va proclamar un Estat social i democràtic de dret i va adoptar com a forma de govern la Monarquia parlamentària. Tanmateix, la proclamació de Joan Carles I com a monarca el 22 de novembre de 1975 -dos dies després de la mort de Francisco Franco- és de fet preconstitucional, i respon únicament a la voluntat del dictador de tornar a convertir a Espanya en un Regne quan ell ja no hi fos.

Durant l’elaboració de l’actual Constitució, les autoritats no van demanar a la població si, després de quasi 40 anys de franquisme, preferia validar la Monarquia imposada pel dictador o recuperar la República enderrocada pel colpisme feixista l’any 1939. Els «Pares de la Constitució» senzillament van incloure la Monarquia borbònica dins del text constitucional tot sabent que la població difícilment rebutjaria un text que ampliava de forma important els seus drets i llibertats. I, efectivament, la Constitució va ser aprovada en el referèndum del 6 de desembre de 1978. Aquest dèficit democràtic original segueix vigent en la mesura que els diferents governs de l’Estat dels darrers 40 anys mai han volgut demanar a la població espanyola quin model d’estat prefereix.

Els col·lectius sotasignats consideram que les ciutadanes i ciutadans de l’Estat espanyol tenim dret a ser consultades sobre quin model d’estat volem. Tenim dret a decidir en un referèndum vinculant si volem viure en un Regne o en una República. És per això que volem visibilitzar i posar sobre la taula la qüestió del model d’estat, una qüestió que ja fa massa anys que «el règim del 78» s’esforça en mantenir fora del debat públic. Volem també mobilitzar i apoderar la població a fi que reclami i lluiti pel dret democràtic fonamental de decidir quina forma de govern ha de tenir l’estat on viu.

És per totes aquestes raons que els col·lectius sotasignats hem decidit organitzar consultes ciutadanes en els municipis d’Artà, Esporles, Pollença, Porreres, Santa Margalida i Valldemossa, consultes on la població podrà votar si prefereix organitzar-se políticament en forma de Monarquia o de República. Les consultes es faran els dies 30-31 de març i 6-7 d’abril d’enguany, i estaran obertes a totes les persones majors de 16 anys que resideixen a aquestes localitats.

A fi de donar la màxima visibilitat a aquest debat públic i al nostre dret a decidir sobre aquesta qüestió central trobam que, com més siguem, millor. Per això mateix, feim una crida a les organitzacions locals de tots els municipis de Mallorca perquè se sumin a aquesta iniciativa democràtica i organitzin consultes ciutadanes similars en les dates proposades (30-31 de març o 6-7 d’abril). Per tal d’assegurar la coordinació i la unitat d’acció en l’àmbit de Mallorca, demanam als municipis interessats a organitzar una consulta ciutadana que es posin en contacte amb nosaltres via l’adreça electrònica consulta2019mallorca@gmail.com

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.