Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament tomba les esmenes de C's i PP a la Llei de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial

27827

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts, amb 20 a favor i 34 en contra, les esmenes la totalitat al projecte de Llei de Salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Balears (que actualitzarà la Llei 1/2002 de 19 de març) presentades per Cs i PP, que criticaven «la cultura catalana com a únic centre d'interès i la tramitació amb urgència», respectivament, per la qual cosa la Llei continua la seva tramitació.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha defensat, en aquest sentit, que el patrimoni cultural és «fràgil i encara més l'immaterial» que, a parer seu, «cal distingir, protegir, cuidar i ajudar a difondre» i, així mateix, s'ha dirigit al PP i Cs i ha dit que «el patrimoni immaterial és innocu i la realitat no hauria de suposar una amenaça per a ningú».

El portaveu de Cs al Parlament, Xavier Pericay, ha apuntat que la Llei, que inclou la reformulació del terme i el concepte de cultura popular i tradicional, té «un objectiu clarament ideològic» que, a parer seu, «no persegueix el que promet en el seu títol, només en part i rotundament decantada».

Pericay ha retret que «es parla la llengua en singular», fet que genera «un marc exclusiu i privatiu, ni tan sols prioritari» i ha aclarit que no és que reneguin de la necessitat d'aquesta Llei sinó d'una que persegueixi un interès general.

Tur, per part seva, ha replicat que des de Cs «no han llegit la mateixa Llei o tenen un problema de comprensió lectora» i ha defensat que la Constitució recull que «són les Comunitats les que poden assumir aquestes competències de fomentar l'aprenentatge de la llengua pròpia» i, a més, ha afegit que «el molesta el concepte de nació però no d'espanyola».

El diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha criticat l'esmena de Cs i ha afegit que és una obra «d'enginyeria social dir que la llengua catalana no té vincles amb els territoris de parla catalana».

En relació a l'altra esmena presentada, la diputada del PP al Parlament Sara Ramón ha dit que la seva esmena ve motivada per una qüestió «més formal que de fons», ja que, a parer seu, no s'entén que «no s'ajusti al procediment habitual i es faci amb presses perquè no era necessària una tramitació amb urgència». Així mateix, ha criticat que s'hagi posat per davant d'altres mesures que, al seu judici, són més rellevants com la Llei de Mecenatge cultural o la de deduccions tributàries.

Tur ha explicat que «ja s'està treballant» amb la Llei de Mecenatge citada i ha dit que «governar consisteix en prioritzar» i des del Govern s'ha decidit apostar abans per aquesta opció.

El diputat de Podem, David Martínez, ha apuntat que la Llei servirà per a anar «encaminats» cap a la salvaguarda i la continuació del patrimoni cultural i s'ha mostrat satisfet amb actualitzar el marc normatiu del concepte de patrimoni.

Des de MÉS per Mallorca, la seva diputada Agustina Vilaret també ha defensat l'actualització perquè, al seu judici, «cal adaptar-se al nou context social, econòmic i cultural de les Illes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.