Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell ret homenatge als presos del franquisme obligats a construir carreteres

27755

El Consell de Mallorca ha homenatjat els presos del franquisme obligats a construir carreteres amb l'Espai de Memòria i Reconeixement Democràtics de les Balears, situat en un terreny públic dins del terme municipal de Campos en direcció a la Colònia de Sant Jordi.

Segons ha informat la Institució, aquest espai va albergar el primer camp de concentració de presos a Mallorca i es calcula que durant la Guerra Civil espanyola varen arribar a haver-hi més de 1.500 empresonats en llocs com el de Campos.

El Departament de Territori i Infraestructures del Consell ha organitzat aquest divendres l'acte d'estrena d'aquest emplaçament dedicat a totes les víctimes de la repressió franquista que van ser obligades a treballar en la construcció de carreteres.

A l'acte ha acudit un dels darrers supervivents empresonat en aquest camp, Gabriel Riera Sorella, així com els familiars d'altres presos que també varen ser tancats en algun dels camps que va haver-hi a Mallorca entre 1936-1939.

Riera ha assegurat que està «satisfet» amb aquest homenatge. «Vaig estar en molts camps de concentració de Mallorca i de la Península i s'hauria de fer un homenatge per cada camp que va existir en aquesta illa», ha afegit.

A la trobada també ha assistit la secretària de l'Associació de Memòria de Mallorca, Antònia Mercadal, que ha assegurat estar «encantada amb aquest projecte de restitució de la memòria i reconeixement».

Més de 300 empresonats
Per part seva, la consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha explicat el memorial i ha recordat que aquest va ser l'espai en què es va situar el primer camp de concentració a Mallorca, on es calcula que va arribar a haver-hi més de 300 empresonats.

«Esperam que el que es va viure no es perdi en el record i perduri per sempre en la memòria de tot el món», ha manifestat. Així mateix, el president del Consell, Miquel Ensenyat, ha destacat que «avui es fa justícia» i ha assenyalat que «és moment d'agrair, reconèixer la lliçó d'humanitat, dignitat, amor i respecte que han demostrat les famílies de les víctimes».

El duet de corda format per Lourdes Pons al violí i Maria Rosa Canyelles al xelo han interpretat durant l'acte l'himne republicà 'Himne de riego' de José Melchor Gomis i la cançó popular catalana del músic Pau Casals, 'Cant dels ocells'.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.