Setmanari d'informació local - 138 anys

Quin festival és el més pròxim a la cultura de Mallorca: Feria de Abril, Oktoberfest, Any Nou Xinès?

La festa asiàtica de Pere Garau convida per tercer any consecutiu elements tradicionals de les Balears, que enguany són aportats també Son Canals, Castellers de Mallorca i l’Obra Cultural Balear

27663

En els darrers 30 anys Mallorca ha acollit festivals i fires de comunitats d’arreu d’Europa, com la Feria de Abril o l’Oktoberfest, sense que en les actuacions que els amenitzaven o en les inauguracions hi hagués especial ressò de la cultura tradicional mallorquina. Doncs, per tercer any consecutiu, la celebració de l'Any Nou Xinès a la barriada palmesana de Son Coc, coneguda també com a de Pere Garau, servirà per mostrar no només la cultura xinesa sinó també perquè la cultura tradicional mallorquina estigui present a un barri on menys de la meitat de la població és nascuda a Balears. Si el 2017, l’Any Nou Xinès va fer ballar el Drac Xinès 'Pep' i el Drac de Na Coca; el 2018 va fer que Pep Suasi inauguràs amb la seva música i la de Lluís Llach el festival, que va acabar amb el ball del drac Pep acompanyat dels dimonis 'Trabucats'; enguany la mallorquinitat del festival es mostrarà amb una actuació de xeremiers, castellers i amb la interpretació de La Balanguera.

Tot plegat, més les actuacions que mostraran la cultura xinesa, faran que Son Coc visqui la seva diada més important de l’any, ja que ni per Nadal, cap d’any o Sant Sebastià disposa d’escenari i un programa d’actuacions tan complet com el de l’any nou xinès. A més, el pes del festival recau en l’esforç que fan els voluntaris de la barriada, no sols els d’origen xinès sinó també els que aporta el moviment Flipau amb Pere Garau i el C.P. Son Canals, i altres entitats convidades, com l’Escola Oficial d’Idiomes, Castellers de Mallorca, i l’Obra Cultural Balear. Per la seva part, l’Ajuntament de Palma enguany, per primera vegada, aporta l’escenari i el servei de neteja gratuït, després que l’equip de Govern s’hagués compromès a fer costat a la festa amb suport d’infraestructures. El festival és organitzat per l’Associació Xinesa de les Illes Balears (ACHINIB), presidida per Fang Ji, i per l’escola Huayue, dirigida per Xialin Liu, dues entitats que han reviscolat el barri juntament amb Flipau amb Pere Garau.

La diada començarà a les 10.00 amb el so de les xeremies i els balls del drac i dels lleons, seguit dels discursos del batle de Palma, Antoni Noguera, i del representant de l’Ambaixada de la República Popular Xina, que donaran pas a l’actuació castellera i la interpretació de La Balanguera. Durant la diada hi haurà casetes que oferiran artesania, tradicions i menjars de carrer xinesos, i els restaurants asiàtics de la zona oferiran menús especials. El festival acabarà a les 20.00 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.