Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB actualitza l'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental

27647

L’àrea de Botànica de la Universitat de les Illes Balears ha renovat l’Herbari Virtual del Mediterrani Occidental, una plataforma que recull informació científica i gràfica d’un total de 2.471 espècies de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià. L’objectiu dels canvis és millorar l’experiència dels usuaris i facilitar-hi la interacció.

En total, la plataforma ofereix dades d’un total de 226 endemismes, 141 dels quals són de les Balears, i els altres 85 són de les altres dues àrees geogràfiques. Molts d’aquests són compartits entre Catalunya i el País Valencià. De les 104 espècies protegides incloses a l’herbari, n’hi ha 73 de les Illes i 32 del País Valencià.

Pel que fa a les espècies introduïdes, a la web apareix informació de 161 a les Balears, 60 a Catalunya i 66 al País Valencià. Del total d’espècies estudiades, 71 són paràsites: 17 a les Illes Balears, 30 a Catalunya i 24 al País Valencià, mentre que només hi figuren dues plantes carnívores, totes dues a Catalunya.

La major part de les espècies representades corresponen a plantes autòctones, però també hi hem incorporat algunes espècies conreades i de jardins, per tant, és una eina útil tant per als estudiosos de la botànica com per als amants de la jardineria i l'horticultura.

Així, hi ha un apartat en el qual es distribueixen les plantes segons els usos i les propietats que tenen, segons siguin medicinals, com el romaní (Rosmarinus officinalis), que també és aromàtica i es fa servir com a condiment; altres usos possibles són per a perfumeria o tèxtil, com l’Iris pseudacorus L., que apareix a Mallorca i Menorca, més conegut com a gíngol groc o lliri groc.

Renovació tècnica i de continguts

El nou herbari permet cercar les espècies per la denominació en llatí, català i castellà, i incorpora apartats específics on destaca alguns grups de plantes particulars, com ara endemismes, espècies introduïdes, protegides o segons l’hàbitat (aiguamolls i salobrars, alzinar de muntanya, bardisses, etc.). L'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental és un projecte viu, i aquesta renovació de la part informàtica i d’imatge permetrà també actualitzar-ne els continguts.

La informació bàsica està estructurada en fitxes o pàgines pròpies per a cada espècie vegetal tractada. El motiu principal de cada fitxa són les imatges de les plantes, però també recull una informació breu en forma de text sobre la planta, a més de la denominació científica, en català i castellà. La imatge principal s'ha obtingut d’escanejar-ne un espècimen fresc.

Les fotografies i el text estan protegits per drets d'autor, però els usuaris poden fer un ús privat de les imatges, desar-les i imprimir-les. En queda exclòs qualsevol ús comercial o electrònic en altres pàgines web sense el permís explícit de l'àrea de Botànica de la UIB.

Hi podem trobar també el «Glossari», que inclou les definicions i imatges de termes botànics, una clau de classificació per família, un apartat d'enllaços relacionats amb la temàtica en qüestió, i els crèdits corresponents a totes les persones que han treballat fins ara en aquest herbari virtual. També hi ha la secció de «Novetats», en la qual es poden trobar les incorporacions més recents; d'aquesta manera, els usuaris més fidels poden conèixer les actualitzacions, i es constata que és una pàgina viva, que és ampliada i millorada constantment.

L'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental és una web que es va crear a partir de l'Herbari Virtual de les Illes Balears. Recull informació i una àmplia galeria d'imatges de les plantes vasculars de les terres de la conca del Mediterrani occidental. El projecte està liderat per l'àrea de Botànica de la Universitat de les Illes Balears, i hi participen també les universitats de Barcelona i de València. Aquesta iniciativa té el suport de la Càtedra Santander - UIB d'Innovació i Transferència del Coneixement.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.