Setmanari d'informació local - 138 anys

Som Energia i Maria del Mar Bonet, guardonats per la Plataforma per la Llengua

27637

Som Energia ha recollit aquest dilluns al vespre el VI Premi Martí Gasull i Roig, un guardó obtingut per votació popular després de tres setmanes de votacions en què han participat més de 5.700 votants. Aurora Pulido, representant de Som Energia ha rebut el premi de la mà del president de la Generalitat, Quim Torra i ha destacat la normalitat amb què l'energètica empra el català des del seu naixement.

Som Energia és una cooperativa comercialitzadora energètica fundada a Girona el 2010 i compromesa a impulsar un model d'energia 100%. Sorgida al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, Som Energia és, a més d'un referent de les energies renovables, un exemple de bones pràctiques en l'àmbit socioeconòmic. La cooperativa és una demostració de com els consumidors catalanoparlants podrien viure amb normalitat utilitzant la llengua catalana en tots els aspectes de la quotidianitat. Com va fer en edicions anteriors amb les cerveses Moritz o els supermercats Bon Preu i Esclat, el jurat dels Premis Martí Gasull ha considerat que Som Energia és un exemple que cal destacar de cara a la normalització de la llengua catalana en el sector energètic.

Els altres dos finalistes, el grup de rap en valencià Pupil·les i la Casa Amaziga de Catalunya han rebut una litografia d'Antoni Tàpies com a reconeixement i agraïment per la seva participació als premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana.

Maria del Mar Bonet, més de 50 anys de cançó en català

Un altre protagonista de la nit ha estat Maria del Mar Bonet, a qui el jurat, per unanimitat, ha decidit atorgar el Premi Especial. Així, el jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig se suma als reconeixements pels més de 50 anys dalt dels escenaris que ha rebut la cantant mallorquina. El jurat ha volgut destacar també la importància de l'obra de Maria del Mar Bonet, ideada des de Palma i les Illes Balears per al conjunt del domini lingüístic, actuant com a pont cultural entre tots els territoris de parla catalana. El jurat, a més, busca així reconèixer i visibilitzar la feina de les dones amb projecció cultural.

«Cantar en català és fer-ho des de la meva ànima», ha assegurat la cantautora. «Aquest reconeixement és una gran alegria per mi, enmig d'aquests dies tan grisos que vivim, a mercè d'un Estat espanyol cada vegada més envalentonat; jutjant el que no pot ser jutjat», ha denunciat. Maria del Mar Bonet ha tancat l'acte, després de recollir el guardó, amb 'Què volen aquesta gent?', amb la col·laboració de Roger Mas, que ha actuat al llarg de l'entrega de premis.

Òscar Escuder: «Esperem no trigar 25 anys més a poder tancar la Plataforma per la Llengua»

L'acte d'entrega dels VI Premis Martí Gasull ha girat al voltant de la celebració del 25è aniversari de l'ONG del català. Al llarg de la gala, s'ha fet un repàs a la trajectòria de la Plataforma per la Llengua, que arrancaba el 1993 de la mà d'un grup de joves graciencs amb la voluntat de millorar la llengua, i avui ja és l'ONG lingüística més gran d'Europa, amb quasi 20.000 socis.

Escuder també ha tingut paraules de record pels presos polítics i pels exiliats, que en breus afrontaran «un judici injust, infame i que demostra que vivim en una pseudodemocràcia». Hi ha hagut un especial record per l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha participat com a membre del jurat dels Premis des del centre penitenciari de Mas d'Enric. «El judici no només serà injust, sinó que mai no s'hauria d'haver fet perquè en els països democràtics les qüestions polítiques és resolen votant, en eleccions i referèndums», ha sentenciat Escuder.

Els guanyadorsde les passades edicions del Premi Martí Gasull i Roig van ser l'Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició), l'Escola Valenciana (segona edició), Bon Preu - Esclat (tercera edició), la Comunitat Sikh de Catalunya (quarta edició) i Catalunya Ràdio (cinquena edició).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.