Setmanari d'informació local - 138 anys

Comença la recerca de víctimes del feixisme a la fossa del pou de s’Àguila, a Llucmajor

27629

Aquest dilluns, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha començat per part dels tècnics de Sociedad Aranzadi, adjudicatària de les exhumacions del Govern, la intervenció arqueològica a la fossa del pou de s’Àguila, a Llucmajor, després de dur a terme la instal·lació de l'equipament per poder dur a terme amb seguretat les tasques de neteja i la posterior excavació arqueològica a mà.

Segons la informació procedent de diversos testimonis orals, l'agost de 1936 Julià Fullana Mas va ser detingut, torturat i llançat al pou de s’Àguila per falangistes. Julià Fullana era fill de Joan Fullana, un dels fundadors del partit socialista de Llucmajor. Tenia uns 26-30 anys quan l’assassinaren. Treballava en la pedrera de Son Fullana. A més, es pensa que un número indeterminat de treballadors de les pedreres de s’Arenal també van ser llançats al pou. Aquesta és la investigació de Magdalena Jaume i Josep Quetglas que recull el Mapa de Fosses.

La intervenció consta d'una primera fase, la de neteja i condicionament del pou, que s'ha iniciat aquest dilluns després del muntatge de la instal·lació de l'equipament aquest diumenge, com cordes, elevador elèctric per a l'ascens de material i la instal·lació a dos metres del fons d’una plataforma per evitar i protegir la caiguda de materials, a més de fer la pertinent instal·lació elèctrica.

Després de netejar la boca i paret del pou i netejar-lo de fems com plàstics, vidres, ferralles, etc. que s'han trobat a dins, la segona part consistirà en l'excavació arqueològica, pròpiament dita, que es farà manualment.

El pou, de 41 metres de profunditat, està situat a la finca particular del Porxat a la Marina de Llucmajor. Està ventilat i podria ser un avenc, parcialment retocat. És conegut com a pou romà perquè, de fet, al seu voltant hi ha fragments de ceràmica d'època romana. En el fons es poden veure restes de fauna, metall, terra, pedres i plàstics.

Aquesta exhumació forma part del Pla d'Actuació 2018, aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears en data 13/12/2017. Amb aquesta intervenció, que és la segona que es fa en un pou després de la intervenció del de Sant Lluís a Porreres, sumada a les 7 fosses obertes per mitjà del mateix Pla d’Actuació (Alaró, Sencelles, Calvià, Marratxí, Llucmajor, Eivissa i Santa Maria) i els dos sondejos realitzats a Son Coletes (Manacor) i Bunyola, sumen ja 11 intervencions les que s’han efectuat amb el Pla d’Actuacions 2018. Amb tot, comptant les exhumacions de Porreres, Montuïri i Sant Ferran, el Govern suma ja un total de 14 intervencions aquesta legislatura en exhumacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.