Setmanari d'informació local - 138 anys

Aprovada la Llei de Residus que restringirà els plàstics d'un sol ús a les Balears

27489

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts de manera definitiva la Llei de Residus i Sòls Contaminats, que entre altres mesures restringirà els plàstics d'un sol ús a les Balears i prohibirà la venda i distribució de productes com a càpsules de cafè d'un sol ús i maquinetes d'afaitar no recarregables.

Durant el debat del Projecte de Llei, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha remarcat que «el residu que no es genera és el millor». «Tots, cada dia, produïm residus. Era necessari generar-los? Aquesta és la pregunta clau d'aquesta llei», així ha resumit el conseller l'esperit del text legal.

En la seva intervenció, Vidal ha repassat les principals mesures en la Llei, destacant la importància, entre altres qüestions, d'evitar el desaprofitament alimentari i separar els residus en origen. A més, ha ressaltat que «abans de ser aprovada» la norma, «el sector econòmic ja s'està adaptant».

En el debat en el ple s'han rebutjat totes les esmenes mantengudes pels grups parlamentaris, un total de 71 (26 del PP, 21 de Cs, 14 de Podemos i deu del PI). L'articulat de la Llei ha tirat endavant amb el suport majoritari de les forces d'esquerra, mentre que el PP ha votat en contra de gran part dels articles.

Bosses de plàstic prohibides a partir del 2021
En virtut del text aprovat, a partir de 2021, no es podran comercialitzar bosses de plàstic d'un sol ús a les Balears i només es permetran compostables en establiments de venda a granel; les anelles de llaunes i ampolles de begudes només podran ser biodegradables; les safates per a aliments, els tassons, els coberts, les palletes per a begudes, els bastonets de les orelles, els escuradents per a caramels i els plats de plàstic d'un sol ús només podran comercialitzar-se si són compostables.

A més, els cosmètics i dentifricis no podran contenir microplàstics o nanoplàstics; hauran de comercialitzar-se les versions reutilitzables d'encenedors, cartutxos i tòners d'impressora i fotocopiadora; les càpsules d'un sol ús de cafè, infusions, brous i altres utilitzades en cafeteres s'hauran de fabricar amb materials compostables o bé hauran de ser fàcilment reciclables. També quedarà prohibida la importació de residus en plantes públiques de les Illes Balears

La llei cerca també promoure la instal·lació de fonts d'aigua potable o el subministrament en envasos reutilitzables, per la qual cosa no es podran distribuir begudes en envasos d'un sol ús en les institucions públiques.

La Llei també regula altres tipus de residus. Així, per exemple, les tovalloletes humides hauran d'incorporar informació sobre els efectes d'aquestes al medi ambient; les ordenances municipals hauran d'incorporar mesures de prevenció i minimització de l'abandó de residus a les platges, com les burilles de tabac; i també es prenen mesures per a reduir el desaprofitament alimentari.

Com a objectius de reciclatge, en 2021 els municipis hauran d'aconseguir el 50 per cent de reciclatge en materials com a paper, metalls, vidre, plàstic i bioresidus dels residus domèstics. En 2030 aquesta xifra haurà d'aconseguir el 65 per cent. Quant als envasos, hauran de reciclar el 75 per cent abans de 2030.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.