Setmanari d'informació local - 138 anys

Europa Press recorre l'ordre de rastreig de telefonades de la seva periodista per vulnerar el secret professional

27457

Europa Press i la seva periodista Blanca Pou han presentat aquest dilluns un recurs contra un acte de novembre amb el qual el jutge instructor del cas Cursach, Miguel Florit, va ordenar obtenir el llistat de telefonades i geolocalitzacions de la redactora, per entendre que aquesta actuació vulnera greument el secret professional periodístic, així com el dret a la intimitat i al secret de les comunicacions.

El recurs va dirigit tant al Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma com a l'Audiència Provincial de les Balears. En aquest escrit, la representació legal de l'agència de notícies demana eliminar aquestes dades del sumari i anul·lar les actuacions posteriors que s'hagin derivat del rastreig.

El recurs argumenta que les mesures acordades es van adoptar «sense donar justificació adequada i suficient i ignorant palesament» que ni la periodista ni l'empresa estaven investigades i que ambdues estan emparades pel secret professional periodístic recollit en la Constitució Espanyola (CE).

A més, raona que l'ordre «no compleix amb els requisits» establerts per la Llei d'Enjudiciament Criminal per a adoptar mesures de recerca limitatives del dret a la intimitat.

Llibertat de premsa i jurisprudència europea
En el recurs, Europa Press apel·la a jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg que va determinar que el secret professional dels periodistes empara també el seu lloc de treball, els seus documents i eines.

L'escrit presentat per Solventium Advocats també raona que «ha estat la labor de la premsa lliure la que ha permès descobrir els grans escàndols de corrupció» a Espanya, donant motiu «al fet que aquests escàndols arribessin als tribunals de justícia i al fet que el Parlament adoptés importants mesures legislatives que han tancat espais d'impunitat». «I a ningú se li pot ocultar tampoc que, sense el secret professional, sense l'escrupolosa protecció de les fonts, aquesta labor hagués estat impossible», apunta el recurs.

A més, l'advocat de l'agència adverteix que «l'atac» al secret professional és «múltiple» perquè la informació facilitada per les teleoperadores pot haver exposat «dades d'altres recerques periodístiques i les seves fonts» al marge del cas Cursach. També assenyala que malgrat les variades filtracions en premsa de procediments penals al llarg de la història espanyola, «mai se li ha ocorregut a cap jutge o magistrat ordenar una anàlisi exhaustiva de les dades del telèfon mòbil que un periodista utilitza per a la seva labor professional».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.