Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB, el PEN i l'AELC brinden pel futur dels premis Ciutat de Palma i per la Llibertat

27273

Aquest diumenge horabaixa, a Ca n'Oleo de Palma, diversos escriptors i gent de la cultura, convocats per l'Obra Cultural Balear, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català, han brindat per la continuïtat dels premis Ciutat de Palma en el seu actual format i per la Llibertat.

La declaració llegida és la següent:

«Ens tornam a trobar, aquesta vegada a Ca n'Oleo, per fer el brindis literari de Sant Sebastià. Tres entitats que agrupen gent de les lletres i de la cultura (l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Obra Cultural Balear i el PEN Català) vos hem convocat per brindar per allò que sabem fer i que ens fa més feliços: la literatura. No oblidam, però, que aquest brindis és la continuació d’unes nits literàries que varen néixer com a denúncia de la política cultural d’un govern municipal que mensypreava la llengua i la cultura catalana. En un any en què la ciutadania tornarà a elegir els governants municipals, insulars i autonòmics, també hem de brindar perquè no ens tornem a trobar en la trinxera de la confrontació oberta. No cal dir-ho, però: si hi hem de ser, hi serem.

Enguany és any de votar. El que la gent de lletres volem dir als partits que ens demanareu el vot va molt més enllà del manteniment d’uns premis Ciutat de Palma que prestigiïn la creació en la nostra llengua. Volem recordar-vos que la cultura no ha de ser la flor que es posa per donar color als programes electorals i als programes de govern. Volem demanar-vos que hi cregueu, que vol dir creure de veritat que protegir i impulsar la cultura és posar els fonaments d’una societat més tolerant, més lliure i amb més capacitat d’enfrontar els reptes del moment. I aquesta creença, naturalment, s’ha de traduir en idees, en interlocució amb la gent de la cultura, en visió de futur i en pressuposts.

Societats més lliures, hem dit. Sí: societats en què els jutges es dediquin a feines més urgents que perseguir cantants i societats en què les decisions polítiques dels representants elegits democràticament no hagin de pagar el preu de la presó.

Fa uns dies, un representant d’un partit polític que aspira a ser al proper ajuntament de Palma manifestava que no aniria a la gala d’avui vespre perquè hi hauria molts de llaços grocs. La mateixa veu dels que demanen llibertat els molesta. Nosaltres sí que hi serem: amb l’esperança de poder fer literatura en la nostra llengua en un país de governants que l’estimen i la defensen.

Visquen les bones lletres i la llibertat, lligats uns a l’altra com en la nit les flames a la fosca».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.