Setmanari d'informació local - 138 anys

Memòria de Mallorca denuncia Espanya davant l'ONU per ocultar crims del franquisme

27175

En col·laboració amb l'associació Memòria de Mallorca, Trial International i Wome's Link Worldwide han presentat una comunicació relativa al franquisme davant les Nacions Unides. Es tracta d'un cas de desaparició forçada per part del règim franquista. La història de Francisca Alomar Jaume i Bartolomea Maria Riera Alomar, la filla i la néta, respectivament, d'un matrimoni de Mallorca desapareguts l'agost de 1936.

L'agost de 1936, el matrimoni conformat per Margalida i Antoni varen ser vists per darrera vegada a Manacor. A pesar que la sort i el parador de Margalida i Antoni no han estat determinats per cap font oficial, els testimoniatges orals indiquen que aquests varen ser detenguts il·legalment i després desapareguts per partidaris de Franco. Així mateix, els testimoniatges indiquen que Margalida, embarassada de 7 mesos en el moment dels fets, fou també agredida sexualment.

La filla menor del matrimoni, Francisca, tenia 8 anys quan els seus pares varen ser desapareguts. Ara, acabats de complir els 90 anys, encara no sap el que els va ocórrer. Al costat de la seva neboda, i amb el suport de les dues organitzacions, ha decidit portar la seva lluita un pas més enllà: el Comitè de Drets Humans l'ONU.

En presentar aquest cas davant el Comitè, les organitzacions esperen incidir que les autoritats espanyoles finalment esclareixin els crims del passat. D'acord amb Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, del qual l'Estat espanyol és part, les autoritats deuen, entre altres obligacions, cercar els desapareguts (o, si escau, localitzar, exhumar i lliurar les seves restes als seus familiars), identificar als responsables, jutjar-los i condemnar-los, i proporcionar una reparació integral dels danys materials i morals resultants de les violacions.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.