Setmanari d'informació local - 138 anys

Florit: «Negar-se a exhibir els objectes que tenguin a veure amb la causa, pot ser delicte de desobediència»

27167

El jutge instructor del 'cas Cursach', Miguel Florit, va ordenar requisar els mòbils dels periodistes d'Europa Press i Diario de Mallorca perquè va considerar que era «decisiu per a la investigació» de la peça per revelació de secrets sobre informacions periodístiques publicades sobre la causa.

Així ho va exposar en la fonamentació jurídica de l'acte pel qual va ordenar la confiscació. L'acte complet, que no va ser notificat als afectats el dia de la intervenció, consta de cinc pàgines en les quals el jutge no fa cap al·lusió ni al secret professional ni a la Constitució que recull aquest dret.

Segons consta en l'acte, va ser la Policia qui va sol·licitar al jutge que autoritzés l'entrada i registre de les oficines d'Europa Press i Diario de Mallorca. Ho va demanar «a fi d'esbrinar si en les mateixes podien trobar-se objectes o indicis que puguin servir per a l'esclariment» dels presumptes delictes de descobriment de secrets, si bé cal recordar que la Fiscalia va assegurar posteriorment que la intervenció «no va tenir per objecte localitzar o descobrir les fonts d'informació sinó que perseguia l'assegurament dels efectes materials procedents del delicte».

L'acte del jutge Florit es limita a indicar que la Fiscalia va informar favorablement la sol·licitud de la Policia, però no dóna compte del contingut d'aquest informe. A continuació, en els fonaments jurídics de la resolució, el jutge argumenta que la inviolabilitat del domicili no és un dret absolut i apunta que «consta en la causa que els periodistes varen tenir informació confidencial amb còpies originals dels documents filtrats, que guarden en els seus telèfons mòbils o en els seus ordinadors».

«Delicte de desobediència»
Seguidament, el jutge cita diversos articles de la Llei d'Enjudiciament Criminal ressaltant que la norma permet el registre de llibres i papers no només dels investigats, sinó també d'altres persones, «quan això fos necessari per al resultat del sumari».

També diu que «tots estan obligats a exhibir els objectes i papers que tenguin a veure amb la causa i que qui es negui podria ser sancionat amb multa i fins i tot processat com a autor d'un delicte de desobediència a l'autoritat».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.