Setmanari d'informació local - 138 anys

Àlex Valenzuela guanya el Ciutat de Palma d’Investigació amb ‘La gestió dels recursos animals en la Palma medieval’

27151

Àlex Valenzuela ha guanyat el Premi d’investigació dels Ciutat de Palma amb el projecte “Biodiversitat urbana: La gestió dels recursos animals en la Palma medieval”. El guardó està dotat amb 6.000 euros i se li ha atorgat per «la solidesa del plantejament del projecte, la metodologia i la singularitat de la investigació», segons el jurat. Valenzuela recollirà el premi durant la gala dels Ciutat de Palma que se celebrarà el 20 de gener, dia de Sant Sebastià.

En aquest projecte s'aborda la gestió dels recursos animals a Palma des del segle X al XV a partir de l'anàlisi del registre arqueozoològic. Per a l’autor, en aquest registre, compost per les restes animals (ossos, petxines, escates, etc.) procedents de diversos jaciments arqueològics excavats en el cas urbà de Palma, hi ha un potencial informatiu encara per descobrir. D'una banda, el seu estudi permetrà conèixer la composició faunística (tant d'animals domèstics com d'animals caçats / peixos) que va constituir la base dels aliments d'origen animal a la cuina de, primer, la Madina Mayurqa islàmica i, després, de la Ciutat de Mallorca cristiana.

Aquesta anàlisi, d’altra banda, permetrà aflorar les restes d'altres animals que, sense ser consumits, també varen formar part de l'entorn urbà que va caracteritzar Palma en aquests segles. Es tracta d'animals de companyia (gossos, gats, grues, tortugues), transport (ases, cavalls) o d'origen comensal (rates, coloms). Aquesta informació, creuada juntament amb la documentació escrita i artística que ja es coneix, possibilitarà compondre una visió global de les interaccions que es varen donar entre habitants i animals en el passat i quines d'elles encara perduren en el substrat social i cultural de l'actual Palma.

Àlex Valenzuela és Doctor en Arqueologia per la Universitat de Barcelona, té un Màster en Arqueologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i és llicenciat en Història. És tècnic arqueòleg a la campanya d’excavació a la ciutat romana de Polentia, ha estat codirector de la campanya d’excavació arqueològica al poblat talaiòtic de s’Illot i ha dirigit el projecte d’arqueologia programada a la naveta des caló de Betlem.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.