Setmanari d'informació local - 138 anys

Tomben a la força l'homòleg de sa Feixina a Ondarroa

27137

Un grup de persones han enderrocat per la força un monument franquista erigit en record dels mariners del municipi que moriren durant la Guerra Civil espanyola en l'enfonsament del vaixell 'Baleares'. Molts d'ells eren voluntaris requetès i el succés fou utilitzat pel règim franquista per fer propaganda.

A Palma, el seu homòleg és sa Feixina. El mateix Caudillo va inaugurar el monòlit el 1947, que va ser aixecat gràcies a les donacions forçoses dels ciutadans, entre ells els presos de Ca'n Mir, empresonats pels feixistes. Malgrat la llei de memòria històrica, el monument franquista segueix alçat per decisió de la Justícia.

El grup Ernai ha reivindicat l'acció de l'enderrocament del monument feixista d'Ondarroa a través de les xarxes. El vídeo està acompanyat d'un missatge en la mateixa xarxa social en el qual les joventuts de Sortu afirmen que «contra els feixistes, ni un pas enrere». «Som la generació que vencerem al feixisme. Memòria, dignitat i lluita», han afegit.

Postura de l'Ajuntament
Després dels fets, el Consistori ha assenyalat que el monòlit enderrocat no complia la Llei de Memòria Històrica i, per això, «s'estava treballant per substituir-la per un espai de memòria».

Davant la situació generada, l'Ajuntament ha decidit paralitzar tots els procediments i ha assegurat que decidirà juntament amb els ciutadans què fer en la zona. Tècnics de l'Ajuntament han netejat i precintat aquest matí la zona que es mantendrà així fins a la presa d'una decisió, encara que ja s'ha anunciat que en tractar-se d'un monument que no complia la llei de Memòria Històrica «no es reconstruirà», ha argumentat el batle, Zunbeltz Bedialauneta (EH Bildu).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.