Setmanari d'informació local - 138 anys

Troben a la fossa de Llucmajor tres possibles víctimes republicanes afusellades el 1936

27069

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha informat aquest divendres de la troballa de tres cossos en la fossa del cementiri de Llucmajor que es correspondrien a «tres possibles víctimes» republicanes afusellades pel feixisme el 1936. Es tractaria de tres de les quatre que s'estaven cercant en el cementeri del municipi.

L'exhumació va començar el dimarts passat a càrrec de la Societat Aranzadi, adjudicatària de les intervencions en fosses per part de la Conselleria. La Conselleria ha informat que, segons la informació històrica de què es disposa i segons apunta la causa judicial oberta, dues dels tres cossos trobats en el quadre 1 del cementiri es correspondrien a Macià Salvà, paleta del Coll d'en Rebassa de 32 anys, i a Antoni Oliver, natural de Pollença.

El tercer cos descobert seria el de Miquel Martorell, pagès de 35 anys de Bunyola en l'exhumació dels quals encara s'està treballant. En aquest sentit, la Conselleria ha apuntat que el quart cos per trobar podria correspondre a Sebastià Vidal, guàrdia civil natural de Santanyí de 53 anys el cos dels quals, previsiblement, es troba en el quadre dos del cementeri.

La Conselleria ha detallat que la localització dels cossos «coincideix amb el lloc on especifica la causa judicial i presenten lesions de projectils per arma de foc» com indicava l'autòpsia de 1936. A més, alguns cossos estan disposats de cap per avall i, segons apunten els arqueòlegs, quan es varen enterrar «els cossos es varen tallar altres enterraments anteriors».

Segons la informació històrica, entre els mesos d'octubre i desembre del 1936 aquestes quatre persones varen ser afusellades entre el quilòmetre 19 i 20 de l'antiga carretera de Palma a Portocolom. La Conselleria ha recordat que la fossa de Llucmajor és la dotzena acció per part de la cartera encapçalada per Fanny Tur aquesta legislatura, inclosa en el Pla d'Actuacions aprovat des de l'entrada en vigor de la Llei per a la Recuperació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme.

Les exhumacions de Llucmajor se sumen als treballs realitzats en les fosses de Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles, Calvià, Marratxí, Pou de Sant Lluís a Porreres, Eivissa i Santa Maria. Així mateix, la Conselleria ha afirmat que s'ha realitzat un estudi de viabilitat a Son Coletes i en el cementiri de Bunyola, un fet que «obre la porta a possibles intervencions».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.