Setmanari d'informació local - 138 anys

La Casa Amaziga de Catalunya, Pupil·les i Som Energia, finalistes del VI Premi Martí Gasull i Roig

26985

El jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig ha fet públics aquest dilluns els tres finalistes a aquest guardó que reconeix la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. En aquesta ocasió els finalistes són la Casa Amaziga de Catalunya, el grup valencià de rap Pupil·les i la cooperativa Som Energia. Els nou membres del jurat han deliberat sobre les 545 candidatures que es varen proposar per al premi i han valorat el fet que totes hagin tengut un bon nivell de defensa i promoció del català.

Des d'aquest moment i fins al proper 28 de gener s'obre un període de votacions populars perquè tothom qui ho vulgui pugui escollir el guanyador d'entre aquestes tres candidatures. El vot es pot emetre a través de la web www.premismartigasull.cat.

Els guanyadors de les passades edicions del Premi Martí Gasull i Roig varen ser l'Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició), Escola Valenciana (segona edició), Bon Preu - Esclat (tercera edició), la Comunitat Sikh de Catalunya (quarta edició) i Catalunya Ràdio (cinquena edició).

A banda del guanyador per votació popular, en els propers dies es farà públic el Premi Especial del Jurat, que és de caràcter honorífic i que es concedirà a una persona que s'hagi distingit per la seva trajectòria en la difusió de la llengua. Enguany ja és el tercer any que s'atorga aquest premi. El primer va ser atorgat a Albert Jané, escriptor, gramàtic i traductor, per la construcció d'un imaginari col·lectiu infantil en català. En la passada edició el va rebre el sacerdot, gramàtic i escriptor Josep Ruaix i Vinyet per haver contribuït a l'ensenyament del català durant el franquisme.

Els tres finalistes

CASA AMAZIGA DE CATALUNYA: una part important de la població d'origen nord-africà que viu a Catalunya és amaziga. Des del 2010 la Casa Amaziga de Catalunya és el referent dels amazics catalans. Des d'aleshores, l'entitat organitza classes de llengua i cultura amaziga i catalana en horari extraescolar per als més petits, sortides lúdiques i celebracions per a joves i grans i sensibilitza les famílies perquè s'arrelin a la societat catalana. D'aquesta manera, la Casa Amaziga de Catalunya és un exemple del valor de la llengua catalana com a eina d'acollida, d'arrelament i de cohesió social. Si en edicions anteriors el jurat dels Premis Martí Gasull i Roig va destacar la feina feta per l'Associació de Treballadors Pakistanesos de Catalunya i de la Comunitat Sikh de Catalunya, en aquesta 6a edició la Casa Amaziga de Catalunya ha estat escollida per unanimitat com una de les organitzacions mereixedores del guardó.

PUPIL·LES: si sovint s'ha associat la llengua catalana exclusivament amb la cançó d'autor o el pop-rock, el grup de música en valencià Pupil·les ens demostra que la llengua és útil i vàlida en tots els registres musicals. El seu és un rap electrònic amb bases de reggaeton i tocs de hip-hop i reggae. Així, la veu de Natàlia Pons i Mireia Matoses i el discjòquei Joan Rodríguez ens transporten al barri valencià de Benimaclet d'avui a través d'unes lletres reivindicatives amb missatges feministes que trenquen esquemes prefixats.

En altres edicions, el jurat dels Premis Martí Gasull va posar en valor la música en català a través del Grup Flaix. Enguany, en aquesta 6a edició, s'ha considerat clau la capacitat de Pupil·les per endinsar la llengua catalana en alguns registres musicals on fins ara hi tenia molt poca presència.

SOM ENERGIA: és una cooperativa comercialitzadora energètica fundada a Girona el 2010 i compromesa a impulsar un model d'energia 100 % renovable (fotovoltaica, biogàs i biomassa). Sorgida al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, Som Energia és, a més d'un referent de les energies renovables, un exemple de bones pràctiques en l'àmbit socioeconòmic. La cooperativa és una demostració de com els consumidors catalanoparlants podrien viure amb normalitat utilitzant la llengua catalana en tots els aspectes de la quotidianitat.

Com va fer en edicions anteriors amb les cerveses Moritz o els supermercats Bon Preu i Esclat, el jurat dels Premis Martí Gasull ha considerat que Som Energia és un exemple que cal destacar de cara a la normalització de la llengua catalana en el sector energètic.

Sobre el jurat i el premi

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig està format per personalitats de la cultura, la política i la societat catalanes. En aquesta edició hi ha participat com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; Jordi Manent, filòleg i historiador; Isona Passola, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català; el periodista de RAC1 Joan Maria Pou; l'escriptor Jaume Cabré; el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo; la mare de Martí Gasull, Pilar Roig, i la filòloga i catedràtica de la Universitat de València Rosanna Cantavella. També forma part del jurat l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, empresonada de manera injusta i estretament vinculada amb la Plataforma per la Llengua. Forcadell va rebre tota la informació i documentació sobre els candidats i ha emès la seva valoració des de la presó de Mas d'Enric.


L'entrega dels Premis Martí Gasull i Roig

L'acte d'entrega dels VI Premis Martí Gasull i Roig es farà el dilluns 4 de febrer, a les 19.30 h, al Teatre Poliorama de Barcelona. L'esdeveniment servirà per homenatjar la figura de Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua i activista lingüístic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.