Setmanari d'informació local - 138 anys

Cort formalitza la cessió temporal de la 'Cadira de Maceo' al Museu de L'Havana

La peça, que va pertànyer al general Antonio Maceo Grajales, romandrà exposada durant dos anys a la sala de Banderes de l'Antic Palau dels Capitans Generals

26265
El batle Noguera ha participat en la cessió, per un període de dos anys, de la 'Cadira de Maceo' al Museu de la capital cubana. | Ajuntament de Palma

Antoni Noguera, batle de Palma, i Llorenç Carrió, regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, han formalitzat aquest dijous la cessió temporal de la 'Cadira de Maceo' al Museu de la Ciutat de L'Havana. A l'acte hi ha estat present Eusebio Leal, director del Museu de la Ciutat i de l'Oficina de l'Historiador (una figura homòloga a la del Cronista de la Ciutat). També hi eren presents altres autoritats.

La peça propietat de l'Ajuntament de Palma viatjà a Cuba la setmana passada i el seu trasllat es va fer prèvia autorització del Ministeri de Cultura i amb la col·laboració del Ministeri d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, que s'ha encarregat de l'assegurança, la custòdia i el transport de la peça.

Tal com ha explicat Cort, la cadira de campanya del militar Antonio Maceo Grajales, romandrà exposada «durant dos anys» a la sala de Banderes de l'Antic Palau dels Capitans Generals, en l'actualitat seu del Museu de L'Havana. Maceo, tal com han recordat, va ser un dels líders de guerra independentista cubana.

En aquest sentit, com ha indicat Cort, el general Valeriano Weyler va dur la 'Cadira de Maceo' a Mallorca com a «botí de guerra» i està elaborada en un tronc de palmera. La cadira va romandre amb els béns mobles dels hereus del general Weyler fins que el 1931 la cediren a l'Ajuntament. Actualment, la peça es mostrava al Castell de Bellver.

L'Ajuntament ha explicat que, el batle de Palma i el regidor de Cultura, encapçalen la comitiva institucional que des de dimecres es troba a L'Havana per formalitzar de manera oficial aquesta «cessió temporal» d'aquest bé patrimonial. També formen part de la comitiva, Conxa Obrador i Guzmán, diputada del Parlament de les Illes Balears, i Gerard Moyà Noguera, President de la Casa de l'Amistat Balears-Cuba.

Cort ha destacat la tasca d'intentar «un possible agermanament entre les dues ciutats», així com una exposició fotogràfica de Palma a Cuba. A més, la direcció del Centre Balear de Cuba ha instat el Consistori perquè li faci «arribar exemplars dels llibres editats per l'Ajuntament, i també els hi faciliti les eines per a la promoció a Cuba de tallers sobre cuina i danses mallorquines».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.