Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern aprova el Projecte de llei de Salvaguarda del patrimoni cultural immaterial

26101

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha anunciat aquest divendres l'aprovació del Projecte de llei de Salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Balears, el qual serà tramitat en el Parlament.

«La Conselleria ha impulsat la redacció i la tramitació de l'Avantprojecte de llei, que respon a la mesura 16 del Pla de Cultura de les Balears, que proposa desenvolupar el pla d'actuació per exercir la potestat reglamentària normativa en matèria de patrimoni històric», ha explicat.

Així mateix, ha assenyalat que l'objectiu d'aquesta llei és actualitzar i millorar la Llei 1/2002, de 19 de març, de cultura popular i tradicional a les Balears, adaptant-la a la normativa actual, a la realitat i a reformulació del terme i al concepte de cultura popular i tradicional, ja que, segons ha explicat, «han passat més de 16 anys des de l'aprovació de la llei i és necessari actualitzar-la».

D'aquesta manera, les finalitats primordials són l'adaptació a les legislacions i les normatives actuals en matèria de patrimoni cultural immaterial, l'actualització de la definició conceptual, la revisió de les figures de protecció, la creació d'òrgans de consulta i de supervisió, la implicació de totes les administracions i agents culturals, la participació ciutadana i la previsió de més recursos.

Referent de la UNESO

Tur ha explicat que el 2003 es va aprovar, per part de la Unesco, la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (IPC), que va ser ratificada en 2006 i que ha estat el referent a l'hora de redefinir conceptes i continguts i ampliar els camps de participació i l'abast del patrimoni susceptible de ser regulat en aquesta normativa.

En concret, la nova llei amplia el concepte de 'patrimoni cultural immaterial' i els seus àmbits, el concepte de 'portadors' -comunitats, grups o persones portadores d'elements del patrimoni cultural immaterial que reconeixen la manifestació immaterial com a part integrant del seu patrimoni cultural- i els requisits i característiques d‘aquest.

«El nou terme destaca el fet que només es tendrà en compte el patrimoni cultural immaterial que sigui compatible amb els instruments internacionals de drets humans existents i amb els imperatius de respecte mutu entre les comunitats, els grups i les persones, amb la protecció dels animals i amb el desenvolupament sostenible», ha afegit.

La llei també defineix el concepte de 'salvaguarda' com a mesures encaminades a garantir la viabilitat d'aquest patrimoni i inclou un canvi en referència a les figures de protecció, ja que incorpora les categories del patrimoni cultural immaterial: Béns d'Interès Cultural Immaterial Compartits, Béns d'Interès Cultural Immaterial i Béns Catalogats Immaterials.

Finalment, es preveu la creació d'òrgans col·legiats de caràcter consultiu i s'amplien les propostes i iniciatives, així com la creació d'institucions consultives que hauran d'emetre informes dels experts sobre diferents matèries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.