Setmanari d'informació local - 138 anys

Ciutadella encapçala el procés de gentrificació a Menorca segons la UIB

26065

El municipi de Ciutadella encapçala el procés de gentrificació a Menorca, segons desvela l'estudi elaborat pels geògrafs Sònia Vives i Onofre Rullan de la Universitat de les Illes Balears (UIB) per encàrrec de la Conselleria de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge del Consell Insular de Menorca que ha estat presentat aquest dijous.

Els autors han destacat el 0,95 d'índex de correlació entre l'oferta d'Airbnb i els desnonaments d'arrendataris a Ciutadella. «Aquesta xifra implica que Ciutadella es troba ja en el clar procés de gentrificació. A Maó, hi ha símptomes que, encara que no apunten encara a una immersió tan intensa com la de Ciutadella, fan preveure que aquest procés acabi arribant plenament també a aquest municipi», han assenyalat els geògrafs.

En aquesta línia, han destacat l'arribada el 2011 de les plataformes d'oferta d'habitatges turístics com Airbnb i Homeway i el seu ràpid creixement en els últims anys. D'aquesta manera, han indicat que, encara que aquests habitatges en la majoria de casos no estan legalitzats i no hi ha dades disponibles sobre el nombre de places regulades i no regulades, s'han pogut obtenir dades a través dels web d'aquests serveis que posen en relleu el seu impacte a l'illa.

En concret, el maig de 2017 Airbnb oferia 1.919 habitatges turístics a Menorca (10.243 places) amb una mitjana de 119,9 euros la nit. Fins al moment aquesta plataforma va mobilitzar un total de 18.345.602 euros a l'illa. Segons l'estudi, aquestes places estarien concentrades principalment al centre de Ciutadella, on s'arriba a les 240 places per quilòmetre quadrat, doblegant la densitat dels nuclis que li segueixen: Maó i Binibèquer.

Tant Maó com Ciutadella presenten els preus més baixos per nit a l'illa (fins a 110 euros la nit), mentre que els preus més alts per habitatge es troben principalment en zones rurals o urbanitzacions com Binibèquer o Binisafúller.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.