Setmanari d'informació local - 138 anys

Troben les primeres restes mortals a la fossa d’Eivissa

25833

Aquest dimecres s'ha anunciat la troballa de les primeres restes mortals a la fossa d’Eivissa que per les evidències de l’estat dels cossos trobats apunten a que es tracten de víctimes de la repressió franquista. Les restes trobades són un cos sencer, un crani i una mandíbula amb trauma perimortem. La identitat de les víctimes no es podrà confirmar fins que es facin les proves pertinents d’ADN.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha visitat aquest dimecres el cementeri i ha anunciat la troballa de les víctimes. També s’ha anunciat que l’equip d’Aranzadi, que és el responsable tècnic de l’exhumació treballarà al cementeri fins aquest divendres dia 23 de novembre. Al cementeri vell d’Eivissa hi hauria morts extrajudicials, fet que permet tenir poca informació documental. Els fets s’han reconstruït contrastant les fonts orals amb els arxius i registres. Aquests inclouen el possible assassinat de 75 persones, la majoria executats en la tàpia del cementeri, la major part individuals però també es té constància de cinc assassinats col·lectius, entre el 23 de setembre i el 24 de novembre del 1936. No obstant això, els afusellaments varen continuar fins al 6 de juny de 1937, excepte tres persones el 1938. Curiosament, la premsa de l’època no en parla i el llibre d’actes del cementeri d’Eivissa no té entrades des de mitjans de 1936 fins a mitjans de 1941.

El Govern, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports va iniciar l’exhumació de la fossa del cementeri vell d’Eivissa el passat 8 de novembre, i correspon a la vuitena fossa que s’obri des de l’executiu autonòmic aquesta legislatura des de l’aprovació de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme. És la segona exhumació a les Pitiüses, després de la de Sant Ferran a Formentera.

Cal recordar que tots aquells familiars que pensin que poden tenir algun familiar desaparegut o assassinat pel franquisme es poden posar en contacte amb la Conselleria de Cultura, Participació i Esports per a fer-se les proves d’ADN, facilitant així la identitat dels cossos trobats. Per als veïns d'Eivissa el pròxim dia 14 de desembre al Centre Cultural Cervantes de Sant Antoni de Portmany se celebrarà una jornada de memòria democràtica i es recolliran mostres allà mateix, hi haurà més convocatòries a l'illa d'Eivissa per poder recollir mostres d'ADN que s'anunciaran pròximament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.