Setmanari d'informació local - 138 anys

Antònia Sabater: «Hi ha massificació al Dijous Bo, encara que ens pesi, i la tenim molt present per la seguretat»

25635
dijousbo.es

La Delegada de Fires, Dijous Bo i del Museu del Calçat i la Pell, Antònia Maria Sabater Martorell (PSIB-PSOE), ha fet un parèntesi enmig la celebració de la «setmana grossa» d’Inca per a atendre el dBalears.

Al seu despatx, situat al Museu del Calçat, a l’edifici del Quarter General Luque, Sabater ha respost totes les qüestions que li hem formulat:

  • Abans de comentar diverses qüestions sobre les Fires i el Dijous Bo, ens agradaria aprofitar la localització de l’entrevista per a saber l’estat i el progrés del Museu del Calçat d’Inca:

Anava a comentar-ho, ja que després de 10 anys amb la mateixa exposició permanent, l’Ajuntament d’Inca està realitzant una actualització del Pla Museogràfic, involucrant totes les empreses i individus que formen i han format part del teixit industrial del calçat a Inca.

Hem anant a l’Associació de Fabricants i Auxiliars del Calçat (AFACA), Lotusse, Camper… i tots ens han rebut molt positivament, cedint i donant col·leccions, màquines i informació relativa a les marques i els seus treballadors. Per exemple, Lotusse ha aportat una col·lecció d’art, i AFACA ha fet una de les donacions més interessants, amb una col·lecció de calçat des de l’inici de les fàbriques a Inca.

Dia 30 de novembre, a les 19 hores, s’inaugurarà aquesta nova exposició permanent. Els encarregats de la transformació han estat Go&Go, en Gabriel i en Jordi estan fent una transformació excepcional. Era important comentar aquest canvi.

  • Passam a comentar allò que ens ha dut a fer l’entrevista, començam a xarrar de les Fires i el Dijous Bo. Què té de diferent o de nou el Dijous Bo d’enguany?

Des de principi de segle varen començar a aparèixer els firaires, les torroneres, la gent que venia joguines… els temps canvien i les modes també canvien.

El que fa diferent un Dijous d’un altre són les diferents empreses i comerciants que demanen per exposar-hi. Perquè són diferents, perquè hi ha més tecnologia, perquè s’inclouen nous vehicles o noves artesanies, i el públic va canviant amb ells.

És a dir, hi ha una confluència entre la gent que exposa i la gent que ho veu avui. Les fires en sí estan desvirtuades perquè hi ha per tot, que si llampuga, que si herbes, que si ramaderia… És a dir, oferir coses novedoses i diferents és difícil, fer-ho tradicional com un temps és impossible.

  • Des de l’organització de les Fires i Dijous Bo, apostau més per un tipus de comerç tradicional o cercau incloure més novetats i tecnologia?

Després d’haver-me documentat molt sobre la realització de les fires, i en concret a Inca al llarg de la història, veiem com un temps hi havia un carrer on només s’hi venien espècies, un on només hi venien teles, l’altre on només venien gra, l’altre ametlles i l’altre olives. Això avui en dia és impensable i impossible. Ja ens agradaria, però fins i tot costa molt trobar torroneres.

Pens que són els temps, les demandes i les modes les que marquen el tipus de comerciant que hi demana exposar. Intentam i treballam molt i amb molta gent per intentar tenir un mostrari d’allò més variat. Cada any més, com es pot comprovar al programa d’activitats.

  • Aquestes Fires i Dijous Bo, quines activitats es faran a banda de les tradicionals exposicions de comerciants i entitats?

Sempre intentam oferir espectacle. Com ja t’he comentat, una de les principals activitats d’enguany pens que ve amb AFACA, que ens exposarà tot el que queda de la indústria sabatera a Mallorca i a Menorca.

També hi haurà una exposició de motors estacionaris amb trencadores d’ametlles i tast d’ametlla mallorquina, que serà nou d’enguany. També s’ha consolidat la fira de l’ensaïmada, que serà el seu tercer any; serà el segon any d’”Un dijous la mar de bo”, que és la fira nàutica. I bé, tota la resta d’activitats que es realitzen al voltant del Dijous Bo: els Premis Dijous Bo, el Pregó, el concurs d’arts plàstiques, el concurs ornitològic, el segell que enguany s’ha dedicat a Mossèn García Escalou.

I els dies anterior, durant les fires s’han anat fet exposicions i activitats també molt diverses, amb la Fira de la ciència, la Fira del motor (amb molt d’espectacle), correfocs, trobada de gegants… En general, és la data més important d’Inca pel que fa a la cultura, el comerç i l’entreteniment.

Després, l’Ajuntament també ha tengut clar des del primer any que, per a nosaltres, aquesta és la setmana gran d’Inca, amb les tres Fires i després la festa de la patrona, Santa Maria la Major. Una setmana plena d’activitats, pràcticament a diari.

  • Com viu el Dijous Bo el procés de massificació que ve donant-se cada pic a més fires i festes tradicionals?

Massificació hi ha, encara que ens pesi, un fet que tenim molt present pel que fa, sobretot, a la seguretat. Enguany hi haurà més de 300 efectius, entre policies, Guàrdia Civil, Protecció Civil i seguretat privada.

Hi ha cada vegada més gent al Dimecres Bo, i com es una jornada més dedicada a la festa, hi ha més incidents. Però, en els tres anys que duc dins l’organització de la les fires i Dijous Bo mai hi ha hagut cap incident greu.

A banda, també tenim en marxa diversos protocols i adhesions a campanyes de conscienciació, com ara #NoésNo i #NoSiguisAse, entre d’altres.

  • Pel que fa a l’assistència, quin nombre de visitants es preveu enguany?

Solem xarrar sobre unes 100.000 persones, però sobre dubte sobre com es realitza el recompte. Enguany la segona Fira que tenia programa un gran nombre d’activitats es va veure afectada i moltes de les activitats postposades a causa de la pluja i el vent. Aquest fet també déu haver influït en l’assistència d’enguany.

  • Pel que fa a la població nouvinguda, s’hi duu a terme qualque tipus d’activitat o campanya d’integració? Com viuen els nouvinguts les Fires i Dijous Bo?

Idò, no te sabria dir ara mateix. La regidora que duu aquest tema no és aquí ara mateix i jo no et sabria dir res en especial. Pens que activitats en concret no se’n fan, a banda de la de Cuines del món o algun expositor que ofereixi productes d’altres països.

Pens que a Inca no hi ha incidents amb les comunitats nouvingudes. A Inca hi ha una molt bona convivència i des de l’Ajuntament es posen les eines necessàries per a la seva inclusió.

  • Posant el focus en les agressions masclistes, has comentat que us heu adherit a la campanya de #NoésNo. Seguiu qualque tipus de protocol d’actuació?

Hi ha tota la gent que fa promoció, hi ha la camioneta, la gent de la Conselleria també hi serà present i hi ha protocols d’actuació preparats. Aquest protocol ha vengut des d’Igualtat, una regidoria que no existia, i que ara fa feia conjunta amb les conselleries en aquest camp.

A banda dels protocols d’actuació per a evitar i detectar agressions masclistes, també ens hem adherit a la campanya pel consum responsable d’alcohol de #NoSiguisAse, amb la qual es vol conscienciar, sobretot els joves, sobre el consum responsable.

  • En diverses ocasions, des d’aquest diari hem denunciat públicament la presència i promoció de l’exèrcit espanyol a les Fires, amb exposició de vehicles armats i fotografies de nins amb l’armament exposat. Es preveu la presència de militar i armament també al Dijous Bo?

Pens que m’hi poses en un conflicte, perquè jo també pens que no hi haurien d'ésser. Però les decisions en un esdeveniment com aquest no les prenc jo sola i de les fires hi participen moltes disciplines. Però ni idea, només tenc coneixement dels agents que hi participen.

Però, tot això al Dijous Bo no hi és. La presència de militars i armament només és a la primera fira, on hi ha una exposició de cossos d’emergència, una exposició que s’hi fa des de fa molts anys. En aquesta hi participen Policia, Guàrdia Civil, Protecció Civil i també l’exèrcit, que participen més a mode d’espectacle que altra cosa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.