Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern crea la Reserva Marina de la Punta de sa Creu a Formentera que compta amb 1.059 hectàrees

25627

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha elaborat el decret pel qual s’estableix la Reserva Marina de la Punta de sa Creu a Formentera que constarà de 1.059 hectàrees a la zona de la Creu, entre la punta de la Fernanda i la punta del Far, en les aigües interiors de l’entorn del massís rocós de la Mola.

La normativa, que s’aprovarà en el proper Consell de Govern del 19 novembre, contempla la protecció d’aquesta zona, la qual presenta un gran valor ecològic i pesquer, atès que, tal com posen de manifest estudis científics, té una amplia biodiversitat marina i té una importància capital per a la flota d’arts menors de Formentera. S’han inventariat fins a 23 hàbitats bentònics diferents, entre els que destaquen la praderia de posidònia, les comunitats d’algues fotòfiles i el coral·ligen sobre fons dur.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca acompanyat per Joan Mercant, director general de Pesca i Medi Marí; Jaume Ferrer, president del Consell Insular de Formentera, Bartomeu Escandell, conseller de Presidència, Hisenda i Medi Rural i Daisee Aguilera, consellera de Medi ambient han sortit amb les embarcacions del Govern fins a la nova reserva.

Amb la creació de la nova reserva marina de la Punta de sa Creu es compleix la petició de diversos col·lectius socials i institucions públiques, com el Consell de Formentera.

En la zona es practiquen activitats que tenen una relació directa amb els recursos pesquers: l’exploten de manera tradicional, fins amb 8 tipus diferents d’ormejos o mètiers, les embarcacions professionals d’arts menors d’Eivissa i de Formentera, és objecte d’una intensa pesca recreativa de superfície (volantí i curricà) i submarina i també s’hi du a terme busseig recreatiu turístic. Per tal de recuperar poblacions de peixos, és necessari regular-hi aquestes activitats perquè es practiquin de forma compatible amb la conservació de la riquesa biològica i dels recursos marins vius.

Les reserves marines són àrees on es limita l’explotació dels recursos marins vius per a incrementar la repoblació d’alevins i fomentar la proliferació de les espècies marines objecte d’explotació o protegir els ecosistemes amb característiques diferenciades. Actualment a les Illes hi ha 58.700 hectàrees protegides per reserves marines. En aquesta legislatura, a banda de la reserva de sa Punta de Creu, s’hi ha incorporat la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera, amb 708 hectàrees. Així mateix s’han modificat les normatives de les Reserves Marines del Llevant de Mallorca i dels Freus d’Eivissa i Formentera, retornant la protecció màxima a s’Espardell. A banda d’aquestes s’està tramitant la Reserva Marina de Tagomago a Eivissa, i la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire a Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.