Setmanari d'informació local - 138 anys

L’Arxiu del Regne abordarà l’Estatut municipal de la Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca

25439

L’Arxiu de Regne de Mallorca acollirà, aquest dijous a les 18.00 hores, una nova edició del 'document del mes' en el qual s'abordarà l'Estatut municipal de la Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca, de 7 de juliol de 1249.

Amb aquesta activitat, organitzada per l’Arxiu del Regne de Mallorca i impulsada per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, es pretenen donar a conèixer els principals documents conservats en aquesta institució i complir el compromís de difondre el patrimoni documental de les Balears entre la ciutadania.

Segons ha informat la Conselleria, la concessió d'un estatut municipal per part de Jaume I en 1249 s'enquadra en el context del procés d'institucionalització del Regne de Mallorca, que va tenir el seu principi en la carta de franquesa del primer de març de 1230.

El privilegi, datat a València el 7 de juliol de 1249, va configurar un municipi amb sis jurats, que podien triar un nombre indeterminat de consellers. La renovació de jurats i consellers havia de tenir lloc a la festa de Nadal. També va disposar que havia d'haver-hi un jurat de l'estament dels cavallers i que l'àmbit jurisdiccional s'estendria, no només a la ciutat, sinó a tota Mallorca, formant un districte únic.

Al segle XIV, amb les reformes institucionals del rei Sanç, va quedar configurada de manera definitiva la Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca amb la separació entre la ciutat i la part forana, amb els sis jurats i el Gran i General Consell com a assemblea representativa.

Finalment, en 1447 Alfons el Magnànim va establir el sistema electoral denominat 'sort i sac', que va reglamentar la representació dels estaments de la ciutat i la dels membres del Sindicat. Amb aquesta configuració, la Universitat es va mantenir fins a la seva supressió al segle XVIII pel Decret de Nova Planta.

El document del mes és una activitat d'assistència lliure, que es fa a la sala d'actes de l’Arxiu del Regne de Mallorca, el segon dijous de cada mes, a les 18.00 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.