Setmanari d'informació local - 138 anys

Jordi Borràs: «Allà on penetra l'extrema dreta és on l'esquerra ha fracassat»

25233
Maria Deltell

L'hotel Eix Platja Daurada de Can Picafort ha acollit aquest cap de setmana el XXXI Seminari Blanquerna, organitzat des de l'any 1985 pel Grup Blanquerna.

Enguany, amb un rècord d'assistència, el Seminari Blanquerna s'ha centrat en debatre propostes de futur sobre la joventut, llengua, municipalisme, llibertats, feminisme i país. A més, en acostar-se les eleccions autonòmiques, han dut a terme el primer debat electoral amb la representació de MÉS per Mallorca, El Pi, Esquerra Unida i Esquerra Republicana de de les Illes.

Un dels eixos més esperats i amb més participació ha estat l'Eix Llibertats amb les intervencions del nebot de Jordi Cuixart, Pol Leiva Cuixart, Miquel Ramos i Jordi Borràs.

El fotoperiodista Jordi Borràs, qui ha declarat aquest dilluns com a investigat arran de l'agressió que va patir per part d'un Policia espanyol, va revelar algunes de les claus de l'auge de l'extrema dreta.

«Crec que aquesta onada que no només trobem a Europa, sinó que trobem també arreu del món respon a dinàmiques locals. Que cresqui l'extrema dreta a Grècia potser no té els mateixos motius pels quals creix l'extrema dret a Suècia, Alemanya o a França. Per què? Perquè sobretot respon a dinàmiques locals. Ara bé, si busquem un denominador comú entre aquestes dinàmiques locals o nacionals hi ha un factor supranacional que és molt important: la caiguda de l'estat del benestar i el fracàs de la socialdemocràcia. Allà on penetra l'extrema dreta és on l'esquerra ha fracassat, això és molt important perquè d'alguna manera tenim la resposta de com combatre l'extrema dreta».

Per la seva banda, el periodista Miquel Ramos va fer al·lusió a la nova imatge i nous discursos de l'extrema dreta. «És difícil definir-la amb una sola etiqueta, hi ha moltes famílies dins de l'extrema dreta, però sí que hi ha un treball de dècades. No és una cosa espontània que ara de sobte ha sortit Trump i Salvini. No és cert, porten 40 anys preparant-se per a això. D'alguna manera naix de tota aquesta reconversió durant anys 70, després del maig del 78, quan l'extrema dreta se n'adona que el tema de recórrer al feixisme i al nazisme després del a Segona Guerra Mundial ja no ven».

El públic, molt atent a les paraules de Borràs i Ramos, els va demanar sobre el pes del partit Vox en aquesta onada d'extrema dreta a l'Estat espanyol.

«Sembla que ara tothom ha descobert Vox. Vox es va inscriure al registre de partits polítics al mes de desembre de l'any 2013, fa pràcticament 5 anys. Va traure més de 244.000 vots a les últimes eleccions europees, li van faltar molts pocs per aconseguir representació a l'eurocambra. Què ha passat? Per què ara tothom ha descobert Vox? Hi ha dos factors: un factor de irresponsabilitat mediàtica i una manca d'estratègia política d'altres partits, que han assumit part de l'agenda d'aquest partit. Per exemple, amb l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Qui fa la proposta originalment no és Ciutadans, és Vox. Durant mesos hi va haver cada dimecres davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Barcelona una petita manifestació de militants de Vox reclamant l'aplicació de l'article 155, quan ningú sabíem què és el 155. Aquesta proposta l'assumeix Ciutadans com a pròpia i l'acaba aplicant el Partit Popular. A priori, qui treu rendiment electoral a les eleccions el 21 de desembre acaba sent Ciutadans», va explicar Borràs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.