Setmanari d'informació local - 138 anys

Miquel Barceló il·lustra 'Faust' de Goethe: «Tots tenim un Mefistòfil dedins»

25173

L'artista mallorquí Miquel Barceló il·lustra 'Faust' de Goethe en una edició llançada per Galàxia Gutenberg, que estarà dividida en dues parts i en la qual l'autor reconeix si vigència perquè «diu coses que concerneixen directament» a la societat d'avui.

«Tots tenim un Mefistòfil dedins», ha explicat el pintor mallorquí, en al·lusió al personatge diabòlic que turmenta al doctor Faust en el clàssic de Goethe. Per a Barceló, 'Faust' és «una reflexió sobre el poder, el desig i el mal de la vida, tot el que inquieta a l'ésser humà». «I per això ho llegim avui i es diu clàssic: és una obra fascinant», ha reiterat.

El mateix artista reconeix que durant aquest treball (que li ha portat diversos anys) s'ha plantejat la «identificació» amb el protagonista de l'obra. «Entenc molt bé a Faust: quantes vegades està un en el taller hores i hores quan sap que el carrer està ple de coses que desitja», ha asseverat.

Aquesta primera part es correspon amb la primera part que es va publicar amb Goethe en vida, l'any 1808, quan l'autor alemany tenia 57 anys. Les previsions de l'editorial és que la segona part (obra pòstuma publicada 26 anys després de l'original) surti «per aquestes mateixes dates» l'any 2019 (Barceló ja té preparades diverses il·lustracions).

El pintor ha reconegut que el seu mètode de treball en aquesta ocasió «té molt d'atzar», sense voler cenyir-se «literalment» al text literal de Goethe, encara que «tot és» en el llibre.

L'any 2017 Barceló va enviar les primeres il·lustracions al seu editor, Joan Tarrida, durant un viatge en el nord de l'Índia. «A diferència de 'La Divina Comèdia' (també il·lustrada pel pintor), que tenia un aire africà, en aquest es nota la influència de figures hinduistes: déus amb molts braços, cames o ulls o figures de guerrers tibetans», ha apuntat.




Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.