Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB alerta que l’aplicació de l’impost turístic «perverteix el seus propis principis»

25163

S'han aprovat 48 nous projectes que es financen amb l’impost a les estades turístiques. El GOB és membre del Ple de la Comissió que els aprova i ha votat en contra de la proposta del Govern d’Armengol.

El GOB considera que la proposta de projectes presentada pel Govern vulnera la jerarquia normativa perquè incompleix l’article 19.4 de la Llei 2/2016 de l’Impost sobre Estades Turístiques, on diu que: s’han de prioritzar els projectes de caràcter mediambiental, de protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí (segons l’article 19.3a de la mateixa Llei).

El vot particular del GOB se substancia en la discrepància, concretament, pel que fa als següents projectes finançats pel Pla anual del 2018:

• 7 d’aquests projectes són de promoció immobiliària pública de l’IBAVI, per pal·liar l’encariment que ha suposat la legalització del lloguer turístic d’habitatges. La mateixa Conselleria de Turisme ha agreujat aquest encariment en incloure els habitatges plurifamiliars al lloguer turístic, per la Llei 6/2017, de modificació de la Llei 8/2012 del Turisme de les Illes Balears. La inconsistència de la proposta del Govern és tan gran que fins i tot la seva pròpia Memòria Anual no parla de promoció, sinó “d’adquisició i rehabilitació d’habitatges destinats a lloguer social”. És vertaderament necessari invertir l’impost del “turisme sostenible” en fer més promoció immobiliària, havent-hi milers de cases buides, després dels anys de la bombolla immobiliària?
• 5 projectes són de construcció o manteniment d’infraestructures, que augmenten la capacitat d’acollida i no són cap remei dels danys del turisme: depuració i aprofitament d’aigües residuals, abastament d’aigua, enllumenat públic o manteniment del Parc de la Mar de Palma.
• L'AETIB, que és l’Agència Turística del Govern que gestiona el fons de l’impost, s’ha aprovat un pla de “generació de demanda turística”, per fer venir encara més turistes i capitals inversors a les Illes Balears. És a dir, dediquen l’impost del “turisme sostenible” a fer més promoció turística? Trobam que generar més demanda per rebre més turistes, amb un impost que es publicita com “sostenible”, és més aviat Insostenible.

En segon lloc, el GOB ha manifestat el seu malestar per la manca de transparència i de participació pública de la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible. L’article 20 de la Llei de l’Impost compromet als governs a promoure processos de participació ciutadana per a proposar projectes, al menys a una de cada tres convocatòries. La del 2018 és ja la tercera i això que imposa la Llei no es compleix.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.