Setmanari d'informació local - 138 anys

Apareixen dos cossos més i restes d’un altre a la fossa de Calvià

25119

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha confirmat aquest dimarts la troballa de dos nous cossos en la fossa de Calvià, que se sumen al primer cos trobat, possiblement de Juana Vaño, localitzat dijous passat 18 d'octubre.

Segons ha informat la Conselleria, els dos nous cossos sencers han estat localitzats en el lloc documentat com la fila un de la fossa dues, on les fonts documentals situaven només un cos; un fet que contrasta amb la troballa dels dos cossos sencers oposats, sense taüt un damunt de l'altre i disposats de cap per avall.

Un dels dos presenta el crani afectat per impacte de bala i l'altre cos està mig afectat, de cintura per a dalt, per la construcció en els anys 50 d'un nínxol damunt, d'on, a més, ha sortit a la llum la cama d'un tercer cos.

Cap dels dos nous cossos localitzats es pot relacionar immediatament amb cap nom concret identificat de les altres tretze víctimes de les catorze que es cerquen i que es té constància documental que jeuen encara en el cementiri municipal.

Així ho ha explicat la responsable de la intervenció, Almudena Garcia, a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha visitat aquest dimarts horabaixa el cementiri acompanyada de la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, el batle del municipi, Alfonso Rodríguez, i altres membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de Calvià.

Juana Vaño Morales

L'únic cos que possiblement s'ha identificat, a falta encara de confirmació del creuament de dades, és el cos de l'única dona entre les catorze víctimes de la Guerra Civil que es té constància documental que estan enterrades en el cementiri municipal i que la seva troballa es converteix en la primera dona oposada en una exhumació a les Balears.

Juana Vaño Morales, de 50 anys, va ser assassinada en ses Planas, en el terme municipal de Calvià, en el quilòmetre 15 de la carretera Palma-Calvià i enterrada en el cementiri el 2 d'octubre del 1936, segons causa judicial.

Precisament, ella i la seva parella, Ramon Fuster, van desaparèixer junts a principis d'aquell mes d'octubre. Ell va ser assassinat el dia 11 d'octubre d'aquell any a Son Pardo, a Palma, i ho van enterrar en el cementiri de Palma.

De les vint víctimes identificades que es té constància que es van enterrar en el cementiri de Calvià, en l'actualitat quedarien catorze, després que sis cossos anessin extrets. No obstant això, es calcula que podria haver-hi més víctimes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.