Setmanari d'informació local - 138 anys

Concentració de protesta contra la diada militarista de l’exèrcit espanyol a Binissalem

24723

L'exèrcit espanyol es comença a preparar pel Dia de la Hispanitat, el pròxim 12 d'octubre. De moment, sembla que ja s'ha pactat una desfilada a Binissalem entre COMGEBAL i l'Ajuntament.

A més, també es durà a terme un homenatge «als que donaren la seva vida per Espanya» i un dinar a la plaça de l'església.

Amb els títols “Homenaje a la Bandera de España en su 175 aniversario”, “12 de octubre dia de la Fiesta Nacional y dia de la Hispanidad”, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Binissalem, la jornada pot suposar un fet sense precendents que, pel seu contingut gens integrador, ha esdevengut motiu de preocupació per als ciutadans de Binissalem.

Així, veïns de Binissalem han difós una convocatòria per a una concentració 'Per un Binissalem en pau i convivència democràtica' que es farà el dijous, 11 d'octubre, a les 19 hores a la Plaça de l'Església.

Al text, hi diuen: «Independentment que la descripció que es fa de la festa seria discutible (la vigent llei 18/1987 suprimeix de la denominació oficial allò de “dia de la Hispanidad”), el fet que es faci un “Homenaje a los que dieron su vida por España” sota aquesta bandera, el converteix en un acte de discriminació per a totes les persones a les quals se’ls va arrabassar la vida en defensa de la democràcia, la llibertat i la legalitat republicana. Si l’objectiu comú és integrar una societat plural, democràtica i superadora d’un enfrontament fratricida, aquest acte sembla, com a mínim, irresponsable i provocador.

La col·laboració de l’Ajuntament de Binissalem, en aquesta ocasió, no compta amb el consens social necessari, com perquè el poble de Binissalem sigui escenari d’un acte militar d’aquestes característiques. La utilització d’elements de la cultura local, com les vermadores i vermadors al cartell, suposa una altra apropiació, creiem que indeguda, del patrimoni de tot el poble. El batle, Víctor Martí, que governa en minoria residual (2 regidors de 13) hauria de tenir més esment i responsabilitat, a l’hora de promoure actes que poden ferir els sentiments d’una part de la ciutadania, de manera tan gratuïta. Les desfilades militars excloents haurien de passar a la història, si volem tancar ferides, i recuperar una convivència trencada per tantes dècades d’intol·lerància.

Per totes aquestes raons, volem manifestar la nostra protesta i rebuig per aquest acte, i demanam a les nostres representacions institucionals que procedesquin a la seva anul·lació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.