Setmanari d'informació local - 138 anys

El programa 'Jara y Sedal' visita Mallorca per a gravar dos documentals sobre la pràctica cinegètica

24581

'Jara y Sedal' és un programa televisiu que RTVE emet setmanalment des de fa més de 20 anys. Aquest programa és un referent quant a la divulgació de l'activitat cinegètica, la pesca i la natura. La professionalitat dels mitjans tècnics, així com la qualitat dels reportatges i la imatge són les senyes d'identitat de 'Jara y Sedal'. L'arxiu audiovisual que ha generat el programa en té un elevat valor documental i patrimonial.

Durant la darrera setmana del setembre, l'equip de 'Jara y Sedal' ha visitat Mallorca per tal de gravar dos documentals sobre la pràctica cinegètica i les seves modalitats a l'Illa. El primer se centra en la caça amb cans eivissencs o 'cans de caça', com es coneixen a la marina de Llucmajor. Aquesta raça de ca és un reflex viu de l'adaptació històrica al nostre medi, amb la captura de conills sense arma de foc, com a font de subsistència bàsica de la pagesia. Els cans presenten diverses adaptacions morfològiques a aquesta funció, que fan de la raça un patrimoni viu reconegut per la Llei Balear de Caça com a objecte de protecció administrativa.

El segon reportatge se centra en la caça del Balearean Boc (cabra salvatge mallorquina) com a trofeu del més alt prestigi internacional i base del turisme cinegètic a Mallorca, si bé es tracta d'una varietat de cabra minoritària i genèticament molt valuosa que gestionen i aprofiten únicament els vedats amb Certificat de Qualitat de Caça Major. El reportatge inclou també els esforços de gestió tant del Consell de Mallorca com dels vedats de caça major per controlar la població de cabres assilvestrades que amenacen el medi, la seguretat pública i a la mateixa cabra salvatge mallorquina.

L'objectiu dels audiovisuals filmats és donar a conèixer al públic en general i als seguidors del programa en particular, el valor genètic, patrimonial, ambiental i sociocultural de les diferents espècies autòctones de Mallorca i «apropar els teleespectadors a les modalitats cinegètiques més arrelades a la nostra illa i als moderns models de gestió sostenible».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.