Setmanari Sóller

134
anys

El Parlament fa una passa més per a fer possible la reciprocitat dels mitjans públics en català

24087

14-09-2018

El Parlament fa una passa més per a facilitar un espai comunicatiu comú entre els territoris de parla catalana amb l’aprovació de la Proposició no de Llei (PNL) presentada per MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca a la Comissió de Cultura. El juny passat, aquestes formacions registraren una proposta al Parlament que té com a objectiu principal eliminar les barreres tecnològiques que impedeixen la reciprocitat i emissió total dels mitjans públics en català.

Com apunta la diputada Agustina Vilaret, «reforçar l’espai comunicatiu audiovisual propi i que abasti tota la comunitat lingüística ha de ser objectiu dels poders públics estatals i autonòmics». Vilaret ha recordat que, a les Balears, es veuen 35 canals en castellà i 5 en català, mentre que de ràdios n’hi ha 19 en castellà i 2 en català.

«A l’Estat espanyol hi ha una riquesa lingüística i cultural que no es valora, i és una llàstima: saber més llengües no només et fa una persona més culta sinó que aquesta pluralitat ens hauria de fer sentir orgullosos», ha recordat la diputada. És una de les raons per la qual s’insta el Govern espanyol, per una banda, a assignar un nou múltiplex i ampliar l’espai radiofònic les comunitats que tenen el català com a llengua. Per altra banda, se l’insta a modificar les normatives actuals per adaptar la TDT a la realitat plurilingüística de l’Estat sense segmentar o separar comunitats d’una mateixa llengua.

A la PNL s’apunta que «no es pot renunciar a bastir un espai comunicatiu propi que permeti als seus membres gaudir d’una oferta de mitjans en llengua catalana diversa, completa, centrada, atractiva, de qualitat i competitiva». Així mateix, denuncia que «la inexistència d’aquest espai comunicatiu impedeix que la ciutadania pugui accedir a tota la informació i a altres continguts de manera exclusiva en llengua catalana si així ho desitgen, o que puguin rebre un coneixement aprofundit del seu patrimoni cultural a través d’aquests mitjans».

Aquesta proposta va ser aprovada amb els vots a favor de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, PSIB. Podem i el Pi, i amb l’abstenció del PP. Ciudadanos no va comparèixer a la comissió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris