Setmanari d'informació local - 138 anys

Prop d'un milió d'euros en sancions a camps de golf per regar amb aigua subterrània

23457

La Direcció general de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca ha obert expedient, al llarg de la legislatura, a tres camps de golf de Mallorca amb sancions que sumen un total de 959.341,88 euros.

Segons ha informat la Conselleria corresponent, els expedients s'han incoat en el marc de la campanya de control de l'ús de l'aigua dels grans consumidors que ja fa tres anys que impulsa la Conselleria.

D'aquesta manera, els agents de medi ambient han realitzat diverses actuacions d'inspecció i control per detectar usos fraudulents de consum d'aigua, juntament amb els especialistes de la Direcció general de Recursos Hídrics i amb el suport del Laboratori de l'Aigua.

Primeres sancions 
La primera sanció, de 250.000 euros, es va imposar al golf de Camp de Mar, a Andratx, després de localitzar un sondeig il·legal per a l'extracció d'aigües subterrànies, amb una capacitat d'extracció de 720 m3/dia, que es destinava exclusivament al reg del camp de golf.

També es va detectar el subministrament il·legal d'aigua subterrània destinada a consum humà, amb un cabal de 173 m3/dia, que igualment s'utilitzava per regar aquest camp.

Després d'aquest expedient s'han incoat altres dos les sancions dels quals superen els 700.000 euros. D'una banda, s'ha notificat a Vall d'Or Golf la resolució d'un expedient sancionador pel qual se li imposen 177.281,88 euros de multa, després d'haver constatat la comissió de tres infraccions en matèria de domini públic hidràulic.

Sondejos il·legals
En aquest cas concret, s'ha constatat la presència d'un sondeig il·legal i d'un altre legal que s'havien perforat i dels quals s'extreia aigua subterrània sense autorització, que es barrejava amb aigua de la depuradora de Portocolom, sobre la qual el camp de golf té una concessió de 150.000 m3 anuals.

Així, els fets que se li imputen relacionats amb el camp de golf, situat a s'Horta (Mallorca), consisteixen en dues infraccions: una menys greu, que és la perforació del sondeig legal, per la qual s'imposa una sanció de 21.374,74 euros, i una greu, que és la de regar el camp de golf amb aigua subterrània, multada amb 155.907,14 euros.

A més, s'obliga a l'infractor a restaurar el mitjà segellant els dos sondejos i a presentar el projecte per fer-ho a la Direcció general de Recursos Hídrics. Ja en el marc de l'expedient sancionador es va demanar als propietaris del camp de golf que instal·lessin comptadors volumètrics, requeriment que compliren.

D'altra banda, s'ha comunicat la proposta de resolució de l'expedient sancionador al camp de golf de Son Gual, a Palma, per un valor de 532.060 euros per haver incomplit la concessió per reordenació de captacions i per haver realitzat, sense autorització administrativa, tres sondejos, amb extracció d'aigua en dues.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.