Setmanari d'informació local - 138 anys

Els cossiers de Montuïri ja tenen el seu reconeixement com a Festa d’Interès Cultural

23365

Quan els cossiers facin la seva sortida el capvespre d'aquest 15 d'agost, a la Plaça Major de Montuïri amb motiu de la festa de l’Assumpció ho faran amb un nou reconeixement als valors culturals i patrimonials que representen.

El passat 26 de juliol el Ple del Consell de Mallorca va declarar, de manera unànime, el ball dels cossiers de Montuïri Festa d’Interès Cultural (FIC), sumant-se així a altres festes com Sant Antoni de Sa Pobla, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós i els cavallets de Felanitx, els cossiers de Manacor i d’Alaró, així com el Sermó de l’Enganalla de Llucmajor.

Aquest dimarts vespre la Plaça Major de Montuïri ha estat el lloc escollit per fer el lliurament d’aquesta distinció. El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha fet entrega de la distinció al batle de Montuïri, Joan Verger, davant la presència d’un gran nombre de veïnats.

«Avui el que feim és reconèixer el ball dels cossiers de Montuïri com a part de la identitat cultural i de la tradició de tot el poble de Mallorca», ha explicat Miralles, «és un agraïment a totes les persones, col·lectius i entitats que han fet possible que la festa arribi fins a dia d'avui i que també sou els encarregats que aquesta perduri per a les properes generacions».

Per al batle de Montuïri, Joan Verger, «es tracta d'un reconeixement a cadascun dels montuïrers i montuïreres que han fet possible que al 2018 els nostres cossiers siguin Festa d'Interès Cultural».

Segons l’informe del Consell de Cultura Popular, el ball dels cossiers de Montuïri és d’origen desconegut, tot i que els estudiosos el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i per agrair les collites obtingudes. Les danses dels cossiers de Montuïri –sumen onze balls, alguns recuperats els darrers anys- es manifesten tres dies l’any, amb un recorregut semblant pels carrers del poble: el 15 d’agost, festa de l’Assumpció, i els dies 23 i 24 d’agost per la festivitat de Sant Bartomeu.

«El fet que el ball dels Cossiers de Montuïri s’hagi mantingut ininterrompudament de manera inalterada en el seu espai, en el seu temps i amb els elements que li són propis li atorga un alt valor identitari», sosté l’informe del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca. Els elements que en formen part –moviments de ball, música, vestimenta...- «són reconeguts i compartits com a part integrant i representativa del seu patrimoni cultural». Una festa que «és transmesa i recreada des de la infància i que la comunitat la preserva i viu com una experiència sensorial única, que remet al seu passat com a poble però també al seu present i al seu futur».

Trets que defineixen el patrimoni cultural immaterial, segons la UNESCO i que cal salvaguardar per potenciar l’estudi, la documentació i el registre, afavorint les condicions perquè la festa es mantengui viva. Aquest és l’objectiu que persegueix la declaració de Festa d’Interès Cultural.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.