Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB demana que enguany no es caci la tórtora pel seu «important declivi poblacional»

23323

El grup ecologista GOB ha demanat als caçadors de Mallorca que no cacin la tórtora europea enguany perquè està «sofrint un important declivi poblacional», després que el Consell rebutgés aplicar una moratòria, com havia demanat l'entitat.

Així s'ha expressat el GOB arran del començament del període, aquest dimecres, de mitjana veda per a la caça, en el qual es podran caçar diverses espècies -entre elles la tórtora europea-.

L'entitat s'ha vist obligada a «apel·lar a la responsabilitat personal dels caçadors» després de la negativa del Consell a aplicar la moratòria contemplada en el Pla d'Acció aprovat per la Comissió Europea.

El GOB ha alertat del declivi poblacional de la tórtora europea, que «podria tenir a veure amb sinergies negatives creades per diferents factors que puguin actuar a les zones de cria i d'hivernada, com la pèrdua dels hàbitats de cria, l'ús d'herbicides o la caça».

Per reforçar aquest argument, el GOB ha citat dades del programa Sacre de SEU-Birdlife, que ha detectat un descens d'un 30 dels exemplars d'aquesta espècie a l’Estat espanyol des de l'any 1998, i altres programes europeus. A més, ha recordat que el Comitè de Flora i Fauna Silvestres va recomanar en 2016 incloure aquesta espècie al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades amb la categoria de vulnerable, la qual cosa impediria la seva caça.

D'altra banda, han criticat que el Pla d'Acció per la conservació de la tórtora europea aprovat per la Comissió Europea encara «no s'ha traduït en cap norma legal i que per tant és sol indicatiu». Entre les mesures que contempla aquest pla figura una moratòria de caça.

En aquest context, des del GOB han declarat que la posició del Consell davant aquesta situació no els «sorprèn» i han suggerit que la institució prefereix esperar al fet que la prohibició arribi d'altres instàncies superiors per «no haver d'assumir el cost polític d'una mesura administrativa que pot ser impopular entre els caçadors».

D'altra banda, l'entitat ha agraït al Consell la reducció del contingent màxim de captura diària per caçador, amb la qual ha passat de quatre a tres exemplars després d'una decisió de la institució insular. Així mateix, han considerat que aquesta mesura «no és suficient» davant la situació de l'espècie i no s'ajusta a «les determinacions indicades pel Pla d'Acció».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.