Setmanari d'informació local - 138 anys

Pedro Sánchez compleix amb el ritual anual i es compromet amb el REB i una millora del finançament

23201

Hi ha un ritual que es repeteix anualment durant la visita del president del govern espanyol de torn al rei espanyol de torn: a la roda de premsa posterior a la reunió sempre hi ha bones paraules a favor d'un tracte fiscal més just per a les Illes Balears. La resta de l'any, els bons propòsits queden guardats en un calaix.

Aquest dilluns, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que el govern que presideix farà «tot el que estigui a la seva mà» per poder aprovar el Règim Especial per a Balears (REB) «més ràpid que tard», «per al benestar de tots».

Així s'ha expressat Sánchez en declaracions als mitjans després del seu despatx amb el Rei Felip VI a Marivent, en la que ha estat la seva primera visita oficial com a president del govern espanyol a Balears.

Sánchez es reunirà amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb qui espera tractar diversos assumptes de l'agenda de Balears.

El líder de l'Executiu espanyol ha assegurat que el seu govern «empatiza i comprèn el fet insular», cosa que «s'ha traslladat en el discurs i en fets». Com a exemples, Sánchez ha citat l'increment fins al 75 per cent en el descompte de resident per a transport amb la Península o que s'han augmentat les freqüències de vols entre Menorca i Madrid.

Respecte al REB, Sánchez ha mantingut que és un «assumpte important des del punt de vista tant del Govern com del govern d'Espanya».

D'altra banda, Pedro Sánchez, ha declarat que si les comunitats autònomes poden arribar a un acord de «renovació total» del sistema de finançament autonòmic abans de les eleccions de maig de 2019, el seu govern «no dirà que no». «També és cert que cal ser realistes», ha postil·lat.

Durant la seva intervenció, Sánchez ha recordat que el govern espanyol ha plantejat en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) la creació d'un grup de treball per «parlar, avaluar i veure les possibilitats d'arribar a un acord de renovació total» del sistema de finançament autonòmic abans de les eleccions de maig de 2019. «Si pogués ser, aquest Govern no dirà que no», ha dit.

Amb tot, Sánchez ha volgut ser «realista» i per això ha afegit que prefereix «centrar el debat» en les millores possibles amb el sistema existent. «Però si les comunitats autònomes estan disposades a arribar a un acord, el govern no serà el que digui que no a aquest acord», ha conclòs.

En aquesta línia, Sánchez ha apuntat també que milloraran «les condicions de finançament de totes i cadascuna de les comunitats autònomes» en diferents aspectes com a deute o recursos.

Reunió a Marivent amb Felip VI

Sánchez s'ha reunit amb el rei espanyol Felip VI a Marivent. Entre els temes que ha tractat en el despatx amb el Rei figuren la política migratòria, la «consolidació» del creixement econòmic, la «reconstrucció de l'Estat del benestar» i la cooperació amb les comunitats autònomes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.